Hoe kies je de juiste vogelkooi

Gepubliceerd op 15 november 2020 om 05:57

Vogels als huisdieren houden is net zo normaal als een hond of kat als gezinslid. Het zijn prachtige dieren om naar te kijken; mooie zang en mooie veren… Je wil natuurlijk niet dat je vogel naar buiten vliegt, een vogelkooi biedt uitkomst. Er zijn echter wel een aantal eisen waaraan een vogelkooi moet voldoen. Hoe kies je nou de juiste vogelkooi?

 

Zielig of niet?

De meningen over het houden van vogels lopen sterk uiteen. De één vindt het zielig, omdat zij vinden dat vogels in de vrije natuur horen. De ander vindt het prachtig en wil de vogels juist een liefdevol thuis geven.

Lichaamsbeweging

Een levensbehoefte van vogels is beweging. Vogels horen te vliegen, en dan bedoel ik niet rondfladderen in de kooi. Wij mensen willen toch ook niet opgesloten in huis zitten? Ook vogels willen hun kooi uit.

 

Wist je dat?

Er een positieflijst bestaat? Maar wat is nou een positieflijst? Een positieflijst is een lijst met dieren die als huisdier gehouden mogen worden. Deze lijst is aan de hand van wetenschappelijke criteria vastgesteld door de overheid.

 

En wist je ook dat niet alle vogelsoorten geschikt zijn om te houden als huisdier? Het is dus van belang om van tevoren de positieflijst te checken.

 

Hoe kies je de juiste vogelkooi en waar moet je nog meer op letten?

Je ben erover uit, je wil graag een vogel als huisdier! Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een vogelkooi?

 

 • Kies een rechthoekige kooi.
 • Let op de afmetingen: hoe groter hoe beter, zodat er voldoende bewegingsruimte is. Een minimumlengte van 80 centimer wordt aanbevolen voor kleinere vogels.
 • Een vogelkooi moet veilig zijn, dus geen uitstulpingen waar je vogel zich aan kan bezeren.
 • Zorg voor houten zitstokken, minimaal 1 voerbakje en een drinkbakje/flesje. Wij willen toch ook niet uithongeren?

 

Foto: ZOO&ZO

Accessoires

Een vogelkooi kopen is 1 ding, maar let ook op de benodigde accessoires.

 • Maak een speeltuin van de vogelkooi, denk aan het ophangen van speeltjes (zoals schommels en belletjes), takken en touwen.
 • Vogels vinden badderen ook leuk, zorg dus voor een badje.

 

Tips waar je de vogelkooi niet neerzet

Yes, je hebt een vogelkooi gekocht. En nu?

 

 • Zet geen geurkaarsen en luchtfrissers neer in de buurt van de vogelkooi.
 • Rook niet in huis! Sigarettenrook is giftig voor vogels.
 • Plaats de vogelkooi niet in de buurt van de keuken. De anti-aanbaklaag in pannen en de dampen die bij het koken en bakken vrijkomen zijn giftig voor vogels.
 • Ook moet de kooi vrij zijn van tocht.
 • De kooi mag niet voor de verwarming staan en in de directe zon (dus niet voor het raam).

Al met al

Superleuk hoor een vogel in huis, wat een gezelligheid! Maar let er wel op dat je vogel vogelvrij kan zijn in zijn kooi en in jullie woonkamer.

 

 

Wat heb jij voor huisdier?

 


«   »