Alles wat je moet weten over de huidige spaarrente

Gepubliceerd op 4 oktober 2020 om 05:42

Sparen is iets persoonlijks, de één kan dat makkelijker dan de ander. Als je überhaupt al spaart, dan is een hoge spaarrente een mooie bijkomstigheid. Maar hoe zit dat nou met de huidige spaarrente?

 

Spaardoel, buffer of allebei?

Stel dat jouw wasmachine kapotgaat of jouw auto gerepareerd moet worden, dan is het een fijne gedachte dat je door jouw spaargeld een nieuwe wasmachine kan kopen en de auto kan laten repareren. Oftewel, een financiële buffer voor onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven.

 

Een spaardoel hebben is een goede motivatie om te sparen. Wil jij op termijn graag een andere auto kopen, dan moet je hiervoor sparen. Althans, de meeste mensen moeten hiervoor sparen… Maak een spaarplan. Je spaart bijvoorbeeld voor iets tastbaars, maar sparen voor iets niet-tastbaars gebeurt ook veel. Houd in je achterhoofd dat je spaart voor de toekomst, voor als je minder gaat werken of met pensioen gaat. Sparen is hoe dan ook zinvol.

 

Wat voor soort spaarder ben jij?

 

Wist je dat?

Één op de drie Nederlanders geen buffer heeft?

Helaas is het zo dat niet iedereen goed kan rondkomen, laat staan dat er nog ruimte is om te sparen. Hoe cliché het ook is, maar brood op de plank en de vaste lasten die moeten worden betaald, zijn toch het belangrijkst.

Wat is spaarrente?

Spaarrente is een soort vergoeding die je krijgt van de bank als je bij de bank spaart. De bank beschikt over jouw spaargeld.

 

Variabele spaarrente en vaste spaarrente

Er bestaan 2 spaarrentes, namelijk de variabele spaarrente en de vaste spaarrente.

 

Variabele spaarrente betekent dat de hoogte van de rente niet vaststaat. Zoals het woord variabel al aangeeft: de rente kan elk moment door de bank worden gewijzigd; een stijging of daling kan worden doorgevoerd.

Vaste spaarrente betekent - in tegenstelling tot de variabele spaarrente - dat de rente vaststaat voor een langere periode en wijzigt tussendoor niet.

 

Weet jij wat de spaarrente is op jouw spaarrekening? Nee? Je bent niet de enige die dat niet weet. De meeste mensen zijn hier niet van op de hoogte. Doordat de rente per bank verschilt kan je de spaarrente vergelijken van de verschillende banken, dit kan je winst opleveren. Mooi toch?

Waarom de spaarrente zo laag is

De spaarrente is in 2020 laag en ook de hypotheekrente is historisch laag. Maar waarom is de spaarrente zo laag?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dit beleid doorgevoerd om de economie te stimuleren vanwege de afgelopen crisis. Bij een lage rente sparen mensen minder en geeft de consument juist geld uit en dat is weer goed voor de economie.

 

Doordat het aanbod van geld groter is dan de vraag, kunnen banken minder rente vragen bij het verstrekken van leningen. Het voorbeeld dat wij allemaal kennen is de lage hypotheekrente.

 

Stijging spaarrentes?

Het is niet te voorspellen wat de verwachting is van de spaarrentes. Of er een stijging komt is onduidelijk, zolang negatieve rentes worden gerekend door de centrale banken.

 

4 spaartips

Begin met een spaarplan. Om bij het voorbeeld van een nieuwe auto te blijven: noteer op wat voor termijn je een andere auto wil kopen. Reken uit hoeveel je per maand moet sparen. Mocht dit niet haalbaar zijn, dan is de termijn te ambitieus. Kijk eerst hoeveel je überhaupt per maand kan sparen en reken dan uit hoeveel tijd je nodig hebt.

Naast een spaarplan is het ook belangrijk dat je je financiën inzichtelijk hebt. Maak een overzicht van je vaste lasten, boodschappenbudget, benzinegeld, abonnementen en bijvoorbeeld goede doelen. Op deze manier zie je hoeveel geld je overhoudt om te sparen en hoeveel je kan/mag uitgeven aan leuke dingen (ontzeg jezelf niet de etentjes, bioscoopjes en meer). Noteer je uitgaven!

 

1. Financiële meevaller

Belastingteruggave, vakantiegeld, 13e maand, je oude spulletjes verkocht? Boek deze bedragen over naar je spaarrekening.

 

2. Wees kritisch

Doe geen impulsaankopen! Heb je iets écht nodig? Doe er dan niet moeilijk over en koop het gewoon. Je wordt er blij van en het is nuttig. Maar wees dus wel kritisch. En dat je voor kwaliteit (is meestal duurder) gaat is ook heel logisch. Let er dan wel op dat je de rest van de maand wat zuiniger aan doet of koop de maand erop verder niks "extra"s.

 

3. Doe weekboodschappen

De welbekende tip: doe weekboodschappen. Elke dag naar de supermarkt gaan brengt je in de verleiding om met meer producten thuis te komen, dan die op je boodschappenlijst staan. Herkenbaar? Hier haal je dus je winst uit, reken maar uit!

 

4. Pinsparen

Er zijn banken waarbij het mogelijk is om te pinsparen. Wat is pinsparen? Van elk bedrag dat je pint, spaar je een vast percentage (1, 5 of 10%). Dit bedrag wordt automatisch overgeboekt naar je spaarrekening.

 

Wees verstandig

Ondanks de lage spaarrente is het verstandig om te (blijven) sparen. Een appeltje voor de dorst voor later en een financiële buffer heb je gewoon nodig. Een verstandig mens is op de toekomst voorbereid!

 

 

Doe jij aan sparen en wat vind je van de huidige spaarrente?

 


«   »