Het verschil tussen een letselschade advocaat en letselschade jurist

Gepubliceerd op 18 september 2020 om 08:29

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar wat als een ongelukje niet zo onschuldig is en je letsel hebt opgelopen? Wat als de schuld bij jou ligt of door toedoen van een ander? Hier komt juridisch wel het één en ander bij kijken. Voor hulp is het verstandig om je te laten bijstaan door een letselschade advocaat of een letselschade jurist. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze functies?

 

Help, wat te doen bij letsel?

Een ongeluk veroorzaken is niet iets wat je expres doet en een ongeluk krijgen overkomt je. De gevolgen kunnen immens zijn. Als je bijvoorbeeld een verkeersongeluk hebt gehad met blijvend letsel, dan kan dit je beperken in je dagelijks leven. Je kan gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt worden verklaard, waardoor je misschien wel een andere baan moet zoeken. Ook kan het gevolg zijn dat je jouw sport niet meer kan beoefenen en zo zijn er afhankelijk van de ernst en de aard van het letsel tal van voorbeelden te benoemen.

 

Best kans dat je na een ongeluk niet meer helder kan denken. Toch is het goed te weten dat je juridische stappen kunt ondernemen, sterker nog: het wordt zelfs aangeraden dit te doen.

 

Juridische bijstand

Het eerste wat je zo spoedig mogelijk dient te doen is juridische bijstand inschakelen en zoveel mogelijk bewijs verzamelen (maak foto’s van de schade en de situatie en noteer contactgegevens van getuigen), zodat de tegenpartij aansprakelijk kan worden gesteld. Uiteraard kan je dit doen als je volledig bij kennis bij bent. Zo niet, dan zou het fijn zijn als iemand anders actie onderneemt als jij hiertoe niet in staat bent, bijvoorbeeld je partner of familielid.

 

Zoals eerder al aangegeven zit een ongelukje in een klein hoekje, denk aan een verkeersongeval, een medische fout of een arbeidsongeval.

 

Veelal wordt de verzekeringsmaatschappij ingeschakeld als het gaat om een schaderegeling. Het is verstandig om contact op te nemen voor juridische bijstand door een letselschade jurist of een letselschade advocaat.

 

De financiële gevolgen zijn niet meteen zichtbaar

De verzekeringsmaatschappij zorgt bij de tegenpartij dat je schadevergoeding krijgt. Bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk wordt de schade aan de auto vergoed. Als jij echter zelf gewond bent geraakt, dan kan dit financiële gevolgen hebben. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Eigen risico ziektekostenverzekering; je krijgt medicatie voorgeschreven die niet volledig wordt vergoed of het inschakelen van een medisch deskundige.
 • Reiskosten voor de ritjes naar het ziekenhuis, fysio en meer.
 • Huishoudelijke hulp inschakelen, omdat je niet in staat bent je huis schoon te maken en de was te doen.
 • Hovenier inhuren, omdat je niet meer in staat bent je tuin te onderhouden.
 • Geen inkomen meer, omdat je je werk niet kan doen.
 • Kosten omscholing, omdat je je beroep niet meer kan uitoefenen.
 • Kosten juridische bijstand.

 

En dan hebben we het nog niet eens over de immateriële schade! Denk aan emotionele schade, stress, angst om weer deel te nemen aan het verkeer (na een verkeersongeval), trauma en levensvreugde.

Wat is het verschil tussen een letselschade advocaat en een letselschade jurist?

 • Een letselschade advocaat heeft de mogelijkheid nota’s in te dienen voor de kosten die niet worden vergoed.
 • Een letselschade jurist mag naar de rechter voor een deelgeschilprocedure. Een letselschade advocaat mag volledig procederen.
 • Een letselschade jurist kan mogelijk kosteloos ingeschakeld worden voor het slachtoffer.

Overeenkomsten van een letselschade advocaat en een letselschade jurist

 • Beiden hebben een Mr-titel, doordat zij de universitare opleiding Rechten hebben genoten.
 • Het belang van de cliënt wordt voorop gesteld.
 • Kennis van letselschaderecht.
 • Bevoegdheid bijstaan van de cliënt bij de begroting en afhandeling van letselschadezaken.

Een intakegesprek is vaak gratis

Tijdens een intakegesprek wordt de situatie besproken. Aan de hand hiervan wordt bekeken welke expertise het beste past: een letselschade jurist of een letselschade advocaat. Vaak is een intakegesprek kosteloos.

 

Keurmerk Letselschade

Van belang is het Keurmerk Letselschade. Laat u bijstaan door experts!

Al met al

Voorkomen is beter dan genezen, maar je hebt het niet altijd in de hand. Mocht je onverhoopt letsel hebben opgelopen, dan is het verstandig om een letselschade jurist of letselschade advocaat in de arm te nemen die jou belangen behartigt. De materiële- en immateriële schade kan immens zijn. Doe jezelf niet tekort en haal je recht.

 

 

Met wat voor soort letsel heb jij weleens te maken gehad?

 


«   »