Wat is een hapjespan?

Gepubliceerd op 26 augustus 2020 om 05:07

Koken… je houdt ervan of niet. Kook jij alleen omdat het moet – onder het mom van: eten moet je toch? Of vind je het heerlijk om voor jezelf en/of anderen te koken? Urenlang kokkerellen… Wat voor type je ook bent: met behulp van goede keukenspullen wordt koken een groot plezier.

 

Wat voor pannen bestaan er?

Vroeger gebruikte mijn oma gietijzeren pannen, de keuze in pannen was ook zeer beperkt. Ik heb onlangs nog een grote gietijzeren pan in mijn handen gehad tijdens het opruimen van de schuur van mijn ouders waar een kast stond met potten en pannen van mijn oma. Ik heb er helaas geen foto van gemaakt. Het waren van die authentieke pannen, ik gok allen zonder anti-aanbaklaag :-).

 

Tegenwoordig zie je door de bomen het bos niet meer door een breed scala aan pannen, zoals hieronder:

  • Wokpan.
  • Koekenpan.
  • Braadpan.
  • Bakpan.
  • Stoompan.
  • Grillpan.
  • Hapjespan.

 

Welke pan is onmisbaar in jouw keuken?

Voor mij is de hapjespan onmisbaar in de keuken. Ik doe er van alles in: eitjes bakken, aardappelschijfjes bakken, roerbakken en noem maar op – bakken en braden. Lekker multifunctioneel, hier houd ik van.

Wat is een hapjespan?

Een hapjespan is een soort koekenpan met een hogere, rechtopstaande rand. Ze wordt meestal gebruikt om vlees, vis of gevogelte te sauteren. De rechtopstaande randen laten toe om nadien de vleesresten met behulp van wijn, bier of een andere vloeistof los te weken en tot een saus te verwerken (deglaceren).

Bron: Wikipedia

 

Foto: Kookwinkel.nl

 

Een goede pan voldoet aan de volgende eisen

Kiezen uit een breed assortiment aan pannen is ingewikkeld! Om de beste hapjespan te kopen is het van belang dat je let op de volgende punten:

 

  • Prijs: niet onbelangrijk natuurlijk.
  • Onderhoud: hapjespannen mogen in de vaatwasser, maar heb je een hapjespan met anti-aanbaklaag, dan slijt deze wel sneller. Gewoon ouderwets afwassen is dan toch de beste manier voor langer plezier van je pannen.
  • Materiaal: koper en aluminium, omdat deze snel opwarmen en door de hele pan wordt verspreid.
  • Warmtebron: let erop dat de pan geschikt is voor bij jou thuis als je bijvoorbeeld op gas kookt, inductie, keramisch of elektrisch.
  • Afmetingen: kies het voor jou gewenste formaat.
  • Anti-aanbaklaag: lekker snel bakken en voorkom dat ingrediënten aanbakken.
  • Handgrepen: handig voor in de oven. Een hapjespan met steel past moeilijker in de oven.
  • Wel of geen deksel: persoonlijk gebruik ik vrij weinig een deksel, maar ik kan mij voorstellen dat een deksel wel handig is voor het pruttelen.
  • Geschikt voor allerlei soorten doelen.

 

Foto: Kookwinkel.nl

 

Trek gekregen?

Inmiddels trek gekregen na het lezen van deze blog? Hieronder tref je mijn favoriete recept aan – bereid in een wokpan, mijn tweede favoriete pan.

 

Recept: Zoete aardappelschotel met kip en pastagroenten

Zoete aardappelen, je moet ervan houden. Voor de lezers onder ons die dol zijn op zoete aardappelen deel ik mijn favoriete recept met jou: zoete aardappelschotel met kip en pastagroenten. Gebruik een hapjes- of wokpan en koken wordt een feestje. 

 

Aantal personen: 4

Voorbereiding: 15 minuten

Bereiding: 15 minuten

Oven: 20 minuten

Totaal: 50 minuten

 

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 500 gram kipblokjes
  • 500 gram macaroni spaghetti groenten
  • 150 gram kruidenkaas
  • 200 gram crème fraiche
  • paprikapoeder
  • 150 gram geraspte kaas voor pasta (mag ook een andere zijn, wat je zelf het lekkerst vindt)

 

Bereiden stap voor stap

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de aardappelen.
  3. Snijd de aardappelen in blokjes van circa 2 cm.

 

 

4. Doe de aardappelen in een pan met ruim water en breng deze aan de kook.

 

 

5. Laat de aardappelen ca. 8 minuten koken.

 

 

6. Giet de aardappelen af.

7. Bestrooi de kipblokjes met kipkruiden.

8. Bak de kipblokjes tot deze goudbruin zijn.

9. Voeg de groentemix toe aan de kipblokjes en bak deze 1 minuut mee.

 

 

10. Voeg de aardappelen toe aan in de pan en schep alles door elkaar.

11. Doe alles in een grote ovenschaal.

12. Meng de kruidenkaas (200 gr.) met 100 gr. crème fraiche en een beetje paprikapoeder in een kom. Overigens hoef je de    kruidenkaas niet per sé te mengen met crème fraiche. Ik doe dit wel voor een iets mildere smaak.

 

 

13. Meng ongeveer de helft van de kruidenkaas met alles in de ovenschaal. De andere helft smeer je uit over de bovenkant.

14. Strooi de hele zak geraspte kaas over de ovenschotel.

15. Doe vervolgens de ovenschotel in de oven voor 20 minuten op 200 graden.

 

 

 

Bon appetit!

 


«   »