Tips om je doelen te behalen

Gepubliceerd op 5 januari 2020 om 06:12

2020; een nieuw jaar, nieuwe rondes, nieuwe kansen. Maak een plan om doelen te behalen. Waarom is het stellen van doelen belangrijk? Hoe pak je dit aan?

 

Hoe ga je aan de slag met het stellen van doelen?

Bewezen is dat succesvolle personen doelen stellen en deze ook naleven.

Over het stellen van doelen zijn heel wat artikelen geschreven. Uiteraard is het persoonlijk hoe je dit aanpakt. Het stellen van doelen is van belang om resultaten te behalen.

 

Met doorzettingsvermogen en het ondernemen van acties zal je je doel bereiken.

 

Is het stellen van doelen een mindset?

Iemand die écht iets wil, gaat er ook voor. Heb jij bijvoorbeeld als doel om de marathon te lopen, dan maak je een plan van aanpak. Je bedenkt wat je nodig hebt om de marathon te lopen. Je zoekt uit wat voor schoenen je nodig hebt, je maakt een trainingsschema en subdoelen kunnen zijn dat je begint met deelnemen aan halve marathons. Als je plan van aanpak is gemaakt, wordt het tijd voor de uitvoering. Een marathon willen lopen vergt discipline en veel trainen. Je doet er alles aan om je doel te bereiken.

 

Doelen 2019 evalueren

Voordat je aan de slag gaat met het stellen van je doelen voor dit jaar is het handig om te evalueren hoe 2019 is gegaan. Heb je je doelen in 2019 behaald? Vorige week heb ik een Terugblik 2019 geschreven over mijn doelen van vorig jaar.

Nieuwe doelen in 2020

Na het evalueren van je doelen in 2019 kan je nieuwe doelen stellen voor 2020. Schrijf eerst op wat je wanneer wil bereiken. Dit kunnen jaardoelen zijn, maar afhankelijk van de “grootte” kan je deze doelen ook per maand stellen. Probeer overzicht te houden.

 

Het stellen van doelen helpen aan resultaat voor je bedrijf en persoonlijke ontwikkeling.

 

Focus

Probeer je focus vast te houden en je niet te laten afleiden. Je focus vasthouden kan door onder andere discipline, motivatie, zelfvertrouwen en geduld.

 

Stel dat je een interview moet uitwerken en je nog meer taken hebt staan op je to-do-lijst. Je hebt als doel om vandaag de hele dag aan het interview te werken. Laat je niet afleiden door je smartphone (lees: e-mails, Whatsapp en sociale media). Je focust je de hele dag op jouw actieplan voor de uitwerking van het interview en aan het eind van de dag – of eerder natuurlijk – heb je het interview naar volle tevredenheid afgerond. Dat geeft je een voldaan gevoel. Waarom ben je tevreden? Omdat je je doel van vandaag hebt behaald door middel van je focus te houden op de acties.

 

Tips om je doelen te behalen

  • Formuleer je doelen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden).
  • Probeer je doel realistisch te houden.
  • Maak een actieplan. Dit kunnen wekelijkse taken zijn.

Wat zijn mijn doelen?

Sinds 1 oktober 2019 blog ik en publiceer ik mijn blogs consequent 2 keer per week op vaste dagen, namelijk ’s woensdags en ‘s zondags. Dit gaat prima, maar ik ben nog wel zoekende om dit voor mezelf overzichtelijk te houden. Bloggen kost veel tijd en ik heb nog meer hobby’s. Naast mijn fulltime baan vind ik het belangrijk dat werk en privé in balans is. Eén van mijn doelen is om een contentkalender te maken en om vooruit te werken.

 

Verder heb ik nog meer doelen:

  • Meer vrouwelijke ondernemers en bloggers op de foto zetten voor de rubriek Maak kennis met... en voor mijn Fotografie.
  • Meer boekenblogs schrijven.
  • Meer pianospelen.

 

In verband met persoonlijke verplichtingen moet ik realistisch blijven en heb ik mijn doelen bijgesteld. Ik zou namelijk nog zoveel meer willen.

 

De Purpuz Planner biedt mij ook handvatten om mijn doelen te behalen. Wil je hier meer over lezen? Lees mijn Review: Purpuz Planner.

 

Al met al

Het stellen van doelen is belangrijk voor het behalen van resultaat.

 

 

Wat zijn jouw doelen voor het nieuwe jaar dat net is begonnen?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Joyce - SomedayTodayNL
2 jaar geleden

Ik ben mijn doelen in wat kleinere stukken aan het verdelen; maakt het meer haalbaar!

Manon
2 jaar geleden

Ik wil weer heel graag gaan sporten, maar ik vind die motivatie vinden echt heel erg moeilijk.

lodi
2 jaar geleden

Mijn blog is sinds 1-1 ingeschreven bij de KVK, dus ik heb als doel dat mijn blog gaat groeien, onder anderen ook door regelmaat. Ik heb een journal waar ik alles in plan, ik vind dit fijn. Ik schrijf mijn doelen ook op.

rachel
2 jaar geleden

ik heb niet echt doelen, ik leef dag bij dag en als ik wat voor elkaar krijg waar ik voor ga ben ik al blij :D
https://lafamiliab.nl/

Blog en Beauty
2 jaar geleden

Ik heb niet echt doelen qua bloggen ... I just want to have fun!!! Prive wil ik wat meer gaan sporten en gezonder leven. Verder zie ik wel wat er op mijn pad komt.

Kiki hasselton
2 jaar geleden

Het grootste doel voor dit jaar is een koopwoning vinden met mijn lief. Daarnaast hoop ik met mijn blog te groeien

nicole orriens
2 jaar geleden

Ik heb nooit concrete doelen eigenlijk. Meestal hoop ik vooral op dezelfde voet door te gaan.