Plannen Fotoshoot

Gepubliceerd op 30 oktober 2019 om 07:00

Al jaren heb ik een passie voor fotografie: lifestyle, architectuur en natuur. En jarenlang zat er standaard een compactcamera in mijn tas. Altijd handig voor onverwachte momenten.

 

Camera met een rolletje

Ik kan mij nog herinneren dat ik ook nog een camera had waar een rolletje in moest. Hier deed ik wel zuinig mee, omdat ik rolletjes duur vond en je niks mocht verpesten, de foto’s moesten meteen goed zijn. Die tijd is gelukkig voorbij. Met de digitale camera kunnen we zoveel foto’s schieten als wij maar willen. Het nadeel is wel dat je veel tijd kwijt bent met het selecteren van foto’s die je wil behouden.

 

Nevenactiviteit

Bij mijn eerste werkgever was ik de “bedrijfsfotografe”. Ik maakte portretten van (nieuwe) collega’s voor het personeelsblad en Intranet. Dit was een leuke nevenactiviteit naast mijn echte werk.

 

Fotovakschool

Jarenlang is het gebleven bij hobbymatig fotograferen tot ik besloot meer te doen met fotografie. Ik volgde de basisopleiding aan de Fotovakschool. Dit was leerzaam, maar vooral ook erg leuk. Ook heb ik ter verdieping lifestyleworkshops gevolgd en probeer ik mijzelf te blijven ontwikkelen.

 

Georgina Fotografie

Inmiddels heb ik mijn eigen “hobbyfotografiebedrijf”. Ik doe lifestyleshoots, zoals bijvoorbeeld gezinsshoots, koppelshoots, babyshoots, zwangerschapsshoots en zakelijke portretten. Aangezien ik hobbyfotografe ben hanteer ik lage tarieven en vraag ik een kleine onkostenvergoeding.

 

Waar moet je op letten bij een fotoshoot?

Aan de hand van portfolio’s kan je bekijken of de stijl van een fotograaf bij jou past.

Mijn stijl is bijvoorbeeld spontaan, niet-geposeerd, pure emotie en licht/romantisch.

 

Welke kleding draag je tijdens een fotoshoot?

Laten we voorop stellen dat je aantrekt waar jij je prettig bij voelt. De kleding moet vervolgens wel passen bij de setting.

 

Welke kleur kleding draag je bij een fotoshoot?

Vraag advies aan de fotograaf.

Als ik een afspraakbevestiging mail aan mijn klanten, dan stuur ik altijd een boekje mee met kledingtips ter voorbereiding op de fotoshoot. Als de fotoshoot in een bos plaatsvindt, dan geef ik wel mee om de kleur groen te vermijden.

Bij mijn stijl passen lichte kleuren zoals pasteltinten.

 

Wat kost een fotoshoot?

De tarieven verschillen uiteraard per fotograaf. En het verschil tussen een professioneel fotograaf en een hobbyfotograaf is groot. De prijzen zijn vaak hoog en dat is ook logisch. Men denkt vaak dat een fotograaf alleen maar even foto’s maakt en dan klaar, op de computer zet en de foto’s naar de klant stuurt. Dit is genuanceerder, zoals:

 • Een camera kost al gauw 6000 Euro en dan heeft de fotograaf er vaak nog een tweede dure camera bij als reserve.
 • Dure objectieven.
 • Aanschaf computer.
 • Aanschaf software.
 • Huur studio.
 • Foto’s selecteren kost veel tijd.
 • Foto’s bewerken gebeurt zorgvuldig en kost veel tijd.
 • Blijven ontwikkelen door middel van het volgen van cursussen.
 • Reiskosten (lees: brandstof, verzekering en afschrijving).
 • Administratie: offertes en facturen maken, belasting, internetkosten, website bijhouden.
 • Verzekeringen.
 • Marketing. Denk hierbij aan folders, visitekaartjes en acties plus de sociale media-kanalen.

 

Het is volkomen terecht dat een professioneel fotograaf duur is. Een fotograaf moet ook rond kunnen komen.

 

Hobbymatig

Ik ben geen professioneel fotograaf. Ik doe het hobbymatig, vandaar dat ik alleen een onkostenvergoeding vraag.

 

Stijl

Het is belangrijk om aan de hand van portfolio’s te bekijken welke stijl je mooi vindt en als je dan uitkomt bij een professioneel fotograaf of hobbyfotograaf, dat is om het even. Kwestie van smaak.

 

Fotoshoot buiten?

Het is zo leuk om buiten te fotograferen. Er is alleen een groot nadeel: als het regent, dan is een fotoshoot niet leuk. Althans, ik verzet mijn fotoshoots altijd als de weersvoorspellingen slecht zijn.

 

Locatie fotoshoot

Zelf heb ik een aantal vaste locaties waar ik fotografeer. Ik fotografeer bijvoorbeeld niet in de stad, omdat dat niet bij mijn stijl past. Wat wel bij mijn stijl past is het strand, duinen, water en bos.

Zo heb ik een aantal favoriete locaties: Soesterduinen, Henschotermeer, Hoek van Holland en de Kralingse Plas.

 

Sta jij graag voor of achter de camera?

 

Wat zijn jouw passies?

 

Bloggers gezocht

Wil je graag nieuwe foto’s van jezelf voor je blog? Zo ja, ter portfolio-opbouw en in ruil voor een blog maak ik graag foto’s van jou. Locatie: Rotterdam.

Soesterduinen (midden van het land) is ook mogelijk, maar hier komt wel reiskostenvergoeding bij.

Check mijn portfolio op www.georginafotografie.nl of www.instagram.com/georginafotografie/

 

Interesse? Voor meer informatie mag je mij tot en met vrijdag 1 november a.s. 12.00 uur mailen: 

info@georginalifestyle.nl

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.