Domeinnaam verhuizen

Gepubliceerd op 17 november 2019 om 10:20

Wil jij je website verhuizen naar een andere host? Lees verder hoe ik dit heb ervaren.

 

Saai

1 oktober 2019 is Georgina Lifestyle geboren, yeah! Als je een website wil maken heb je een domeinnaam en webhosting nodig. Mocht je zelf een eigen website hebben, dan weet je hier alles van en kan je dit stukje leeswerk overslaan, ga dan meteen door naar de laatste zin van mijn blog :-). Of lees verder als je benieuwd bent hoe ik het verhuizen van mijn andere website heb ervaren. Wie weet kan je deze informatie in de toekomst gebruiken.

 

 

Ik probeer het kort te houden, want eerlijk gezegd vind ik dit te saai om te lezen en heb ik er maar weinig verstand van. Toch moet ik dit toelichten als inleiding om tot de kern van mijn vraag te komen :-).

 

Wat betekent domeinnaam?

Voorbeeld www.georginalifestyle.nl. Het stukje voor de punt verzin je zelf. Uiteraard is dit een naam die je al eerder hebt bedacht en heb je gecheckt of deze domeinnaam nog beschikbaar is.

 

 

Wat is webhosting?

Je huurt als het ware een stukje opslag op de server van een hostingbedrijf. Deze aanbieder zorgt dat jouw website toegankelijk is voor bezoekers. Ik host bijvoorbeeld bij JouwWeb.

 

Liever een alles-in-één pakket?

Een bekend systeem om een website te bouwen is WordPress. Ik heb geen ervaring met WordPress, dus ik zal hier verder niet op ingaan.

 

Ik houd graag alles bij elkaar om het praktisch te houden. Heb geen zin om bij de één een website te bouwen en bij de ander een stukje server te huren.

Na wat research te hebben gedaan op internet kwam ik uit op hostingbedrijf JouwWeb. Via JouwWeb maak je eenvoudig een website aan:

1. Website aanmaken: kies een design. Er is genoeg aanbod.

2. Website vullen: pagina’s toevoegen en sleep met elementen. Dit is zeer eenvoudig, heerlijk.

3. Publiceren: klik op publiceren en je website staat online.

 

JouwWeb heeft verschillende pakketten.

 

 

Wat is mijn ervaring met JouwWeb?

JouwWeb is zeer gebruiksvriendelijk en supermakkelijk. Ik heb niet getimed hoelang ik bezig ben geweest met het bouwen van de website, maar ik gok op hooguit een uur. Althans, met de opmaak als basis. Verder moesten de elementen nog gevuld worden met teksten en noem maar op.

 

Help! Hoe verhuis ik mijn andere website?

Naast blogger ben ik ook hobbyfotografe en ben ik de eigenaar van www.georginafotografie.nl.

 

 

Bij Mijndomein had ik mijn domeinnaam en hosting. Volgens reviews zou het makkelijk zijn een eigen website te bouwen. Eerlijk gezegd vond ik het vrij ingewikkeld, maar dat verschilt uiteraard per persoon, dat is met alles. Ik heb zelfs hulp gevraagd aan een kennis met ICT-ervaring. Enfin. Uiteindelijk werkte het wel prima, maar ik bleef het ingewikkeld vinden.

 

Als ik geen ervaring zou hebben met JouwWeb, dan zou ik bij Mijndomein blijven, maar de eenvoud van JouwWeb is zo’n verademing dat ik besloot te verhuizen van Mijndomein naar JouwWeb. De service van Mijndomein is trouwens uitstekend.

 

Ik had de verhuizing in gang gezet, maar dat ging niet helemaal goed. De verhuiscode ontving ik niet, mijn e-mailprovider hield dit tegen. Ik had hierover contact met de Helpdesk via de mail. Dit is naar mijn mening wel een nadeel, want Mijndomein is alleen bereikbaar via e-mail. Telefonisch contact hebben had ik persoonlijk makkelijker gevonden. Er werd wel steeds op de dag zelf gereageerd, maar ik was in de avond pas in de gelegenheid te antwoorden en hierdoor heeft het totaal een paar dagen geduurd voordat het probleem was opgelost.

JouwWeb is overigens ook alleen via de mail bereikbaar met uitzondering van ernstige problemen.

 

Vervolgens ging ik aan de slag bij JouwWeb, maar hier had ik iets niet goed gedaan. Na de goede uitleg en service van JouwWeb was dit uitstekend opgelost en kreeg ik mijn teveel betaalde geld terug.

 

Verhuizing succesvol voltooid

De verhuizing is succesvol voltooid! Super.

 

 

Na de verhuizing

Helaas was de inhoud van mijn website niet meeverhuisd. Ik moest helemaal opnieuw beginnen. Overigens weet ik niet of je de inhoud ook mee kan verhuizen. Ik neem aan van wel, maar ik kan je helaas niet vertellen hoe dat moet, dus mocht het ooit zover zijn dat je je website wil verhuizen, dan zou je dit eerst goed moeten uitzoeken. Het zou zonde van je tijd zijn om helemaal opnieuw te beginnen.

Op zich vond ik het geen ramp, want ik tik al mijn teksten sowieso altijd in Word, dus deze had ik gelukkig nog. Wel een beetje jammer dat het veel tijd heeft gekost. De verhuizing was meteen een mooie gelegenheid om mijn portfolio op te schonen.

 

Vind jij het ook zo’n gedoe om over te stappen van bedrijven/organisaties waar jij producten van afneemt? Bijvoorbeeld naar een andere zorgverzekeraar of telefoonaanbieder?

Ik hoop altijd maar dat de overstap goed gaat.

 

Advies

Het is belangrijk dat je wel oplet wat je doet als je je website wil verhuizen naar een ander hostingbedrijf. Let op de volgende punten:

  • Neem contact op met je nieuwe hostingbedrijf en leg uit wat je wil en vraag welke stappen je moet doorlopen, zodat je evt. ook het juiste pakket kiest.
  • Check hoe je de inhoud van je website verhuist, zodat je niet alle teksten opnieuw hoeft te tikken.
  • Maak voor de zekerheid screenshots van je website. Is veel werk, maar just in case. Ik had de intentie dat te doen. Het zou namelijk een paar uur duren voordat de verhuizing was voltooid, maar het was geen paar uur, het was een paar minuten. Wow, dat was wel heel snel. Aan de ene kant top, aan de andere kant waardeloos. Mijn website was niet meer te raadplegen – door mijn eigen fout - dus ik was te laat om screenshots te maken. Uiteraard kan je ruim van tevoren al screenshots maken en moet je niet wachten tot het laatste moment als je dus al te laat bent.

 

 

Feedback

Deze blog is naar mijn mening best saai, maar ik wilde mijn ervaring toch delen. Nu kom ik eindelijk tot de kern van mijn verhaal na een lange inleiding :-).

 

 

 

 

Mijn fotografiewebsite is zoals ik hierboven heb weergegeven verhuisd en heeft een nieuwe opmaak. Wil je als je zin en tijd hebt laten weten wat je van www.georginafotografie.nl vindt? Op- en aanmerkingen zijn welkom ter lering en vermaak. Alvast hartelijk dank voor de genomen moeite.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

rachel
2 jaar geleden

ik ben een keer verhuist met mijn domein en ondertussen al 14 jaar bij dezelfde
https://lafamiliab.nl/

nicole orriens
2 jaar geleden

Ik vind het altijd linke soep, maar ben wel een paar keer gewisseld van host. Nu loopt alles gelukkig weer goed.

Frederique
2 jaar geleden

Ik vind het een hele mooie frisse site. Lekker helder en duidelijk.

Georgina Lifestyle
2 jaar geleden

Dank! Ik overweeg overigens om mijn fotografiewebsite op te heffen en te combineren met mijn blogwebsite... Ik weet niet of dat handig is... ik denk er nog over na.

Mandy
2 jaar geleden

Ik wil ook graag verhuizen maar ik ben te bang om het te doen, ik heb ook niet echt zin om me er in te verdiepen en ik ben bang dat ik alles kwijt raak etc. Vind je site er goed uit zien! <3

Saskia
2 jaar geleden

mooi dat je je ervaring deelt.

De tip die ik kan meegeven. lees je vooraf in op hoe een kopie/reserve/back-up te maken. Deze had je dan waarschijnlijk gewoon over kunnen zetten naar je nieuwe host.

hippiemeisje
2 jaar geleden

wel, ik zit daar ook met wat angst...
Maar ik zou mijn domeinnaam ook willen veranderen en ik vraag me dan af of mensen die op mijn oude site terecht komen via een link zouden kunnen doorgestuurd worden of zo...

Renata Feyen
2 jaar geleden

Ik vind het inderdaad een heel gedoe om te veranderen maar ben ook tevreden dus hoeft het niet :)

Sherry
2 jaar geleden

Informatief geschreven mijn derde website (gratis) was op jouwweb. Ik begon op blogger daarna WordPress toen jouwweb na een tijdje werd het weer WordPress toen kocht ik een domeinnaam