Tips om je woonkamer low-budget opnieuw in te richten

Gepubliceerd op 11 maart 2020 om 05:18

Heb je weinig budget of wil je simpelweg niet al teveel geld uitgeven aan een nieuw interieur? Graag neem ik je mee in het project “grote schoonmaak” en het low-budget inrichten van je nieuwe woonkamer.

 

Rigoureus opruimen

Onlangs hielp ik een ouder echtpaar hun woonkamer op te ruimen. Nou ja, opruimen… zeg maar gerust puinruimen. Het was allemaal oude meuk. Veel was geschikt voor de kringloop, maar veel ook voor de stort.   

 

Maak een verdeling

Het is handig om eerst een verdeling te maken van spullen die naar de kringloop moeten en naar de stort. Je zet alle spullen buiten neer (als je een tuin hebt) en voilà, de woonkamer is zo goed als leeg.

 

Meubilair

De volgende meubelstukken dienen toch wel als basis en is handig om te behouden totdat je dit meubilair kan vervangen door iets nieuws:

  • Bank
  • Salontafel
  • Tv-meubel met tv
  • Boekenkast
  • Laag kastje

Verf de muren

Voor een frisse look kan je de muren verven.

 

Houd je van minimalistisch en wil je niet al teveel geld uitgeven?

Dit zijn de tips:

 

1. Meubels wegdoen

Doe al je meubels weg: verkopen, kringloop, stort. Afhankelijk van de staat uiteraard.

 

2. Koop tweedehands spullen

Kijk op Marktplaats of in de Kringloopwinkel of je meubilair kan scoren dat bij jouw interieur past. Veelal is het voordeel dat je het meubelstuk niet meer in elkaar hoeft te zetten.

 

3. Koop een betaalbare vloer

Mocht je vloer aan vervanging toe zijn, dan kan je overwegen een vinylvloer te kopen.

 

4. Schilderen

Spullen die je eventueel wil behouden, maar eigenlijk niet meer bij het interieur passen kan je verven.

 

5. Nieuwe hoes in plaats van nieuwe bank

Mocht je geen nieuwe bank kunnen of willen kopen, dan kan je bijvoorbeeld ook een hoes over je bank leggen en bijvoorbeeld nieuwe kussenhoesjes aanschaffen.

 

6. Accessoires

Voor evt. accessoires kan je eens kijken in een kringloopwinkel, de Action of de koopjeshoek van Ikea.

 

7. Indeling

Om helemaal het metamorfosegevoel vast te houden, zou je ook de woonkamer opnieuw kunnen indelen.

Doe ideeën op via Instagram en Pinterest.

Koopjes

Overigens kan ik mij voorstellen dat je niet alles tweedehands wil kopen. Afhankelijk van je budget kan je altijd nog op zoek gaan naar koopjes.

 

Een metamorfose hoeft niet duur te zijn.

 

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan voor de inrichting van jouw woonkamer?

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Jasmijn
2 jaar geleden

Ik heb laatst ook een boel weg gedaan! Maar het blijft toch lastig als je nog iemand anders zijn dak woont, kan niet wachten tot mijn eigen huisje in te richten!

Lodi
2 jaar geleden

Je kan het zeker zo duur maken als je zelf wil, Ik vind de tip van de hoes op de bank een heel goed idee. Je huis kan hier weer super van opknappen en er heel anders uit zien.

Joyce - SomedayTodayNL
2 jaar geleden

Wat kleine accessoires vind ik vaak al een hoop doen!

Wanda
2 jaar geleden

Ik kijk voor inspiratie vaak in de folders of woonprogramma;s, maar doordat mijn vriend een antiekzaak heeft, wisselen we sowieso regelmatig van interieur.

Rachel Kromdijk
2 jaar geleden

Wat goed dat je dit hebt gedeeld, altijd ideaal dit soort artikelen. Ik ben blij dat ons huisje nu echt af is!

Rory
2 jaar geleden

Ik ben volgens mij nog een van de weinigen die nooit zomaar 'alles wegdoet om een - let op - compleet nieuw interieur aan te schaffen. We gingen samenwonen in 1991 en eigenlijk hebben we veel basic items nog. Onze bank van Fendi is een goed voorbeeld. Uit 1994 en ziet er nog prachtig uit. Verder gingen er in de loop der jaren wel eens iets weg (maar alleen als het stuk ging) en kochten we wat bij. Direct uit Indonesië, geërfd, via een veiling of bij Ikea (we hebben veel door elkaar en daar houd ik echt van). Geen rommeltje overigens, wel reuze gezellig :)

Maaike
2 jaar geleden

Je kunt het inderdaad zo duur of goedkoop maken als je wilt en met een paar andere kussens of accessoires ziet het er meteen anders uit

Melanie Hoogvliet
2 jaar geleden

Ik ben ook echt van het opruimen. Van nature verzamelen we veel en dan kan je huis echt een rotzooi worden. Dus ik heb de regel dingen een jaar niet gebruikt dan gaan ze eruit.

Joany
2 jaar geleden

ik heb een aantal van mijn favoriete interieuritems op marktplaats gevonden. Zo scoorde ik mijn blauwe buffetkast voor maar 5,- en een prachtige messing+glas salontafel voor maar 50,-
Echt heerlijk om met tweedehands parels je interieur een makeover te geven. Nu met de lockdown overweeg ik trouwens ernstig om een muurtje te verven voor wat afwisseling :D

Henk
2 jaar geleden

De woonkamer is eigenlijk als enige ruimte nog een samenvoegsel van spullen van mijn vorige huis en dat van mijn vrouw. Alle andere ruimtes hebben we al opnieuw ingericht.