Verschillende soorten fietsenrekken om je fiets te parkeren

Gepubliceerd op 16 september 2020 om 04:32

Nederland is een fietsland, maar hoe parkeren wij al die fietsen op straat? Tegen een paaltje, gewoon los op de standaard of netjes in een fietsenrek?

 

Wat is typisch Nederlands?

Net als elk land heeft ons kleine kikkerlandje een aantal gewoontes die typisch Nederlands zijn, denk aan:

  • Tulpen (lees: de Keukenhof is heel populair!).
  • Klompen.
  • Delfts Blauw.
  • Kaas.
  • Gierig zijn.
  • Molens.
  • Sinterklaas.
  • Fietsen.

 

Nederland fietsland

Als fervent fietser (woon- werkverkeer, totaal 18 kilometer) breng ik het fietsen graag onder de aandacht in deze blog.

 

Welke Nederlander kan er nou niet fietsen? Je moet vast hard nadenken om te bedenken wie er mogelijk niet kan fietsen, toch? Fietsen is ons met de paplepel ingegoten. Het begint met een loopfietsje, daarna rond 3-jarige leeftijd krijgen de peuters een fiets met zijwieltjes en de meeste kinderen zijn ongeveer 5 jaar als zij zonder zijwieltjes kunnen fietsen. En om maar te zwijgen over de prachtig mooie fietsen die er tegenwoordig te koop zijn. De kinderfietsen – en vooral de meisjesfietsen – zijn zo hip!

 

Vooral met mooi weer trekken wij er een dagje op uit met de fiets: op de snelweg zie je veel auto’s met fietsendragers en natuurlijk de fietsen eraan bevestigd met als eindbestemming een mooie locatie waar zij hun fietstocht kunnen starten. Het is een feit dat Nederland een mooi land is. Er valt nog zoveel te ontdekken.

Wist je dat?

Er een fietsgids bestaat? In een fietsgids staan mooie fietsroutes en de bezienswaardigheden die je op de route kan tegenkomen (of iets voor moet omfietsen), maar ook horeca- en logiesadressen! Hoe leuk? En hoe leuk is het om van fietsknooppunt naar fietsknooppunt te fietsen!

En wist je dat er ook fietsvriendelijke adressen bestaan? Deze “accomodaties” hebben bijvoorbeeld fietsgereedschap dat je mag gebruiken en waar je je accu mag opladen. Deze adresjes zijn handig om te hebben.

Fietsvakanties

Ben jij weleens op fietsvakantie geweest? Als je dit doet, dan moet je uitrusting wel zo efficiënt mogelijk zijn, je wil niet te zwaar bepakt zijn. Uiteraard is het wel handig om fietsgereedschap mee te nemen.

Recreatieve- en sportieve fietsers

Net als zoveel dingen bestaan fietsen in allerlei soorten en maten. Het is altijd wel weer een uitdaging om een mooie, maar geschikte fiets te vinden die bij jou past.

 

Ben jij een recreatieve mooi-weer-fietser of ben jij de sportieve fietser? Of staat jouw fiets veilig in de schuur mooi te zijn en pak je liever de auto?

 

Fietsverkeer wordt steeds drukker

Ken je het straatbeeld van al die fietsers in Utrecht? Ik heb daar een tijd tussen gefietst – tussen de studenten, de kantoormensen in hun nette kloffie, de senioren, de snelle jelles die kriskras door elkaar fietsten, elkaar afsneden en noem maar op. Met tientallen fietsers voor het stoplicht staan… ik vond het helemaal niks. Iedereen had haast, het was/is ook heel normaal om elkaar af te snijden…

Hoezeer ik ook van fietsen houd, in Utrecht op mijn gare stationsfiets van huis naar het station fietsen vv. was voor mij geen pretje. Ik vond het een verademing om ‘s ochtends voor de fietsspits door Utrecht te fietsen, op tijden dat half Utrecht nog op 1 oor lag of lekker zat te ontbijten. In tegenstelling tot de ochtend vond ik het op de terugweg na een lange werkdag vreselijk.

 

Mogelijkheden om je fiets te parkeren

Nederland Fietsland… het geeft een geweldig straatbeeld al die fietsers… Maar waar worden al die fietsen gestald? Thuis zal dit merendeel in de schuur of de kelder gebeuren. Maar als je geen schuur of kelder hebt, dan parkeer je je fiets al gauw op straat of je stalt ‘m in de tuin. Vaak zie je op straat fietsenrekken waar je je fiets kan parkeren, dat is wel zo netjes.

 

Aanbod van fietsenrekken

Het aanbod van fietsenrekken is groot! Zo bestaat er bijvoorbeeld de “gewone” fietsenrek, de fietsbeugel, de fietshaak en de fietslift. Genoeg alternatieven dus om je fiets netjes te parkeren!

 

Foto's: Erdi.nl

Al met al

Fietsen én fietsenrekken zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

 

 

Heb jij thuis een fietsenrek of iets dergelijks waar jij je fiets parkeert?


«   »