Fietshufters

Gepubliceerd op 6 oktober 2019 om 21:39

Bijna dagelijks ga ik op mijn fiets met trapondersteuning naar mijn werk. Een rit van 9 kilometer waar ik ongeveer een half uur over doe.

 

Mijn mooie elektrische fiets heb ik inmiddels al bijna twee jaar. Wat was ik blij dat ik sinds mijn verhuizing heerlijk op de fiets naar kantoor kon. Voorheen maakte ik dankbaar gebruik van het openbaar vervoer.

 

De eerste dag op mijn nieuwe fiets

Het was een mooie zonnige dag en ik sprong in de vroege ochtend op de fiets. Man o man, wat een fietshufters bestaan er toch.

 

Fietshufters

Afsnijden, inhalen terwijl het eigenlijk niet kan, door rood fietsen met gevaar voor eigen leven. Zo schrok ik mij een paar keer wezenloos. Een voorval was dat ik getuige was van een bijna fietsongeluk. Een fietser kwam als een idioot aangereden om over te steken. Het was weliswaar een voorrangsweg waarbij fietsers voorrang hebben, maar die man kwam zo hard aangefietst – alsof hij deelnam aan de Tour de France - dat de auto die hem voorrang had moeten verlenen hem bijna van zijn fiets reed. De fietser had weliswaar voorrang, maar ik kan me ook voorstellen dat die automobilist hem in eerste instantie niet eens had gezien. Het ging maar net goed. Door dat soort figuren gebeuren er ongelukken.

Wat ook zo idioot is: dat er van die fietsers zijn die je gaan inhalen en net iets te vroeg naar rechts gaan en als ik er iets van zeg, dan word ik uitgescholden. Dat is toch werkelijk waar de omgekeerde wereld?!

 

Op de terugweg precies hetzelfde verhaal. Was ik tot drie keer toe getuige van een bijna-ongeluk door idioot fietsgedrag. Toen ik thuiskwam was ik meteen tien jaar ouder. Fietsen is gezond, maar is het wel zo veilig?

 

Irritaties

Aan de volgende punten irriteer ik mij mateloos:

  • Spookrijders: en als ik ze aanspreek, dan word ik uitgescholden. Hallohoo, ik ben niet degene die eigenlijk aan de andere kant hoort te fietsen. Ik moet bijvoorbeeld aan de kant, omdat zo’n spookfietser daar fietst en ik een beetje moet uitwijken om ruimte te creëren. Het zijn trouwens niet alleen fietsers die spookrijden, scooterrijders kunnen er ook wat van.
  • Druk bellende en appende fietsers: het slingert alle kanten op en de fietsers die wel netjes opletten moeten uitwijken voor die gekken.
  • Gezellig naast elkaar fietsen en totaal niet aan de kant willen gaan als je je fietsbel aanzwengelt. Hoe idioot is dit?

 

Wangedrag?

Irriteer jij je ook zo aan het wangedrag van verkeersdeelnemers op de fiets? Ik ben benieuwd naar jouw verhalen.

 

Verhalen

Dit is mijn eerste blog over fietshufters. Ik heb nog veel meer verhalen. Ik neem jullie mee in de wondere wereld van de fietshufters.

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

rachel
3 jaar geleden

ik fiets niet, rijd wel op een scooter en herken je verhaal

www.lafamiliab.nl

Georgina Lifestyle
3 jaar geleden

Hoi Rachel,

Dank voor je reactie.

Het lijkt ook wel of het steeds asocialer wordt in het verkeer. Als scooterrijder lijkt het mij ook zo irritant als er bijvoorbeeld fietsers naast elkaar fietsen en je er als scooterrijder niet langs kan, omdat ze niet opzij gaan.

Succes! :-)

Groeten,
Georgina

Stefanie
3 jaar geleden

Ik vind fietsers soms ook heel irritant als ik in de auto zit je schrikt je soms dood

Georgina Lifestyle
3 jaar geleden

Hoi Stefanie,

Ja, fietsers kunnen inderdaad heel irritant zijn. Naast dat ik dagelijks naar mijn werk fiets rijd ik ook auto... En dan zie ik weleens dingen gebeuren. Fietsers lijken dan uit het niets te komen, omdat ze er ineens zijn, nadat ze zo hebben gescheurd. Gevaarlijke projectielen zijn het.

Rijd voorzichtig!

Groeten,
Georgina

Sherana | Reisenergie.nl
3 jaar geleden

Heel herkenbaar! Gelukkig krijg je voor appen en bellen op de fiets tegenwoordig een flinke boete.

Georgina Lifestyle
3 jaar geleden

Hoi Sherana,

Ja, dat is wel heel fijn! Maar ik zie het nog regelmatig gebeuren, natuurlijk op momenten dat er geen Handhaving in de buurt is.

Hartelijke groet,
Georgina

Melanie Hoogvliet
3 jaar geleden

Ik irriteerde me vooral aan fietsers die op hun mobieltje zaten te kijken en daardoor totaal niet op de weg letten. Gelukkig staat daar nu een hoge boete op en zijn er steeds minder fietsers die het doen.

Georgina Lifestyle
3 jaar geleden

Hoi Melanie,

Ja, die appende en bellende fietsers letten totaal niet op de weg. Ik kom ze helaas nog steeds tegen.

Groeten,
Georgina

nicole orriens
3 jaar geleden

Dat klinkt niet prettig zeg. Als hardloper ben ik altijd bangig voor wielrenners. Die zijn vaak in grote groepen en rijden ook heel hard.

Georgina Lifestyle
3 jaar geleden

Hoi Nicole,

O ja, daar zeg je me wat. Wielrenners! Zijn ook ongeleide projectielen - ook als ze alleen fietsen. Alsof de weg van hen is, heel irritant. Dat ze hard fietsen is logisch, maar naar mijn mening mogen ze zich wel aanpassen aan de situatie. Ze nemen altijd voorrang en kennen het begrip haaientanden niet.

Als hardloper ben je je leven ook niet zeker meer.

Voorzichtig!

Groeten,
Georgina

Joost
3 jaar geleden

Het is echt een ramp! Fietsen zijn tegenwoordig zoveel sneller. Daar hoort verantwoord gedrag bij! Mijn grootste ergernis zijn wielrenners, die denken dat ze prof zijn en iedereen daarvoor moet wijken. Spookrijders staat ook hoog genoteerd!

Georgina Lifestyle
3 jaar geleden

Hoi Joost,

Helemaal mee eens. Juist omdat fietsers zo snel zijn dienen zij extra goed op te letten. Ik snap het ook niet qua oversteken bijvoorbeeld. Ze komen als gekken aangefietst en steken nog net ff over. Als je in de auto zit probeer je een goede inschatting te maken, maar het lijkt of fietsers niks proberen in te schatten. Heel onverantwoord inderdaad.

Wij zijn het in ieder geval met elkaar eens.

Voorzichtig!

Groeten,
Georgina

Cynthia
3 jaar geleden

Ja wel herkenbaar hoor. Ik kan me erg irriteren aan appende fietsers, maar ook automobilisten. Overigens zijn wij net terug van onze vakantie in Groot-Brittannië en daar waren de verkeersdeelnemers veel geduldiger en galanter naar elkaar toe. Zou het dan echt iets Nederlands zijn?

Georgina Lifestyle
3 jaar geleden

Hoi Cynthia,

Leuk dat je vergelijkingsmateriaal hebt. Hmmm, geen idee waarom verkeersdeelnemers in Nederland minder geduldig zijn dan in Groot-Brittannië. Misschien omdat wij altijd zo gehaast zijn? Geen idee.

Aan automobilisten kan ik mij ook irriteren, maar eerlijk gezegd minder dan fietsers.

Voorzichtig!

Groeten,
Georgina

Manon
3 jaar geleden

Haha, ja ik deel niet zo vaak mee in het verkeer. Maar toen ik midden in Utrecht was, ooit bijna aangereden door een wielrenner. Ik zit in een rolstoel, daar kijk je toch naar uit!?

Georgina Lifestyle
3 jaar geleden

Hoi Manon,

Wat schrik ik van je berichtje.

Je zit in een rolstoel en dan de brutaliteit van die wielrenner om je bijna aan te rijden, ongelooflijk! Dat is het toppunt van asociaal respectloos gedrag. Ik heb er geen woorden voor.

Dank voor het delen en doe voorzichtig!

Hartelijke groet,
Georgina

Britt
3 jaar geleden

Heel herkenbaar ,
En wat schrijf je leuk , In de ochtend kan ik er ook wel een paar wat !

Georgina Lifestyle
3 jaar geleden

Hoi Britt,

Verkeershufters heb je helaas in heel Nederland. Ik heb er geen problemen mee als fietsers haast hebben om naar hun werk, school etc. te fietsen, maar opletten is kennelijk niet voor iedereen weggelegd.

Voorzichtig!

Hartelijke groet,
Georgina

Mandy
3 jaar geleden

Wat een heerlijke blog! Ik herken veel irritaties

Georgina Lifestyle
3 jaar geleden

Hoi Manon,

Dankjewel :-). Ik ben een beginnende blogger en ben nog wel zoekende.

Ik vrees dat het gedrag van de fietshufters niet snel zal veranderen.

Voorzichtig!

Groeten,
Georgina

Janet
3 jaar geleden

Ik ben het hier mee eens, hoewel ik niet een fietser ben. Ik ben een automobilist maar ik irriteer me ook aan de punten die je noemt. :) Maar je kunt waarschijnlijk ook wel zo'n blog schrijven over automobilisten.

Felice Veenman
3 jaar geleden

Om te beginnen: wat een prachtige foto heb je boven je blog staan.
Fietsend naar je werk, in mijn ogen DE oplossing voor al het fileleed. Ik werk thuis en woonde vroeger 10 minuten fietsen vanmijn werk, veel ervaring met fietshufters heb ik niet, behalve die vreselijke mannen in lycra, die op zondag groeosgewijs de fietspaden onveilig maken

Hippiemeisje
3 jaar geleden

Ik rijd zelf ook veel met de fiets ja, en er zitten een paar egoïstische fietsers tussen.
Voor mij is het eigenlijk best eenvoudig: wat voor weggebruiker je ook bent respecteer de regels en er kan al veel leed voorkomen worden.

Alexandra
3 jaar geleden

Haha, ja dat herken ik wel. Ik voel me ook echt een oud wijf als ik fiets. Veiligheid eerst en dan pas snelheid. Ik heb liever geen ongeluk.

Sherry
3 jaar geleden

Ik erger me ook mateloos aan spookrijders. Sommige mensen zijn er niet ééns bewust van het feit dat ze aan het spookrijden zijn en anderen gaan er op los schelden inderdaad herkenbaar en goed dat je een artikel over schrijft.

Merel
3 jaar geleden

Bestaan idd een hoop eikels die geen fiets zouden moeten rijden... wielrenners staan op 1. Maar ook een tijdje terug meegemaakt dat ik met mijn kleuter fietste. Zij ging richting het midden van de weg en ik riep dat ze naar rechts terug moest, wilde zelf naar rechts en toen kwam er ineens een vent langsracen op zn elektrische fiets. Echt keihard! Als ik twee seconden eerder was gegaan, had hij me ondersteboven gefietst.

Saskia
3 jaar geleden

Ik heb er gelukkig niet veel last van. Nu pak ik ook niet zo vaak de fiets dus dat scheelt natuurlijk ook.

Alexandra
3 jaar geleden

Ik fiets niet meer in de stad, nou ja liever niet. Maar gewoon voor plezier een mooie route.

nicole orriens
3 jaar geleden

Ik stond gisteren op mijn fiets te wachten voor een rood licht, toen er er een fietshufter langsschoot. Die man keek echt nergens naar....

Henk
3 jaar geleden

Heel herkenbare blogpost. Wat er ook bij kan zijn (vaak oudere) e-bikers die als er ook maar een bocht in de verre verte opdoemt, al beginnen af te remmen, en dan totaal geen rekening houden met achter hen fietsende personen

Villasappho
3 jaar geleden

Amen to this. Ik heb jarenlang door Rotterdam gefietst maar zie het in Brabant waar het zogenaamd rustig is ook hoor. Sukkels zonder verlichting en dan schelden als je ze bijna aanrijdt. Bejaarden die niet aan de kant gaan en als ze over moeten steken opeens stil gaan staan voor je. En heel veel van die mensen die met een rotgang een kruispunt oversteken en dat ook nog normaal vinden.