Boekrecensie: Jojo Moyes – Voor jou

Gepubliceerd op 22 maart 2020 om 05:53

Ken jij Jojo Moyes al? Zij is de auteur van de bestseller Voor jou. Het verhaal bevat de nodige humor, maar is ook zeker tranentrekkend.

Voor jou is het eerste boek dat ik las van Jojo Moyes. Een vriendin had mij dit aangeraden. Ik ben een fervent thrillerlezer en mijn vriendin ook. Voor jou is van een heel ander kaliber, dus als mijn vriendin dit een goed boek vond, dan moest het ook wel iets voor mij zijn.

 

Waar gaat het boek over?

Louisa's wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. 

Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen – een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin – maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg. 

Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Will's verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken? 

Jojo Moyes brak met Voor jou door als bestsellerauteur. Van haar boeken zijn er inmiddels al ruim 31 miljoen wereldwijd verkocht. Na Voor jou verschenen ook Een leven na jou en Voor mij waarin je kunt lezen hoe het verder gaat.

De voorkant van het boek

Ik ben één van de mensen die e-books leest. Voordat ik een boek koop kijk ik eerst op Bol en zie dan ook plaatjes. Eerlijk gezegd vond ik de titel en het plaatje niet aantrekkelijk. Normaliter zou ik het boek niet zo snel kopen. Doordat ik was getipt, had ik het e-book dus wel gekocht en hier heb ik geen spijt van gehad.

 

Proloog

De proloog vond ik meteen spannend. Ik zat meteen in het verhaal en bleef de aandacht houden en wilde doorlezen. Wat een meeslepend verhaal.

 

Schrijfstijl

De auteur Jojo Moyes heeft een mooie schrijfstijl. Het is serieus met een vleugje humor. Mooie combinatie. Het is duidelijke taal en dat maakt het dat het verhaal lekker leest.

 

Ik heb een rijk inlevingsvermogen en door de fijne schrijfstijl zag ik ook beelden voor mij. In mijn beleving zag ik een jonge, onhandige en knappe meid voor mij in de rol van Louisa en Will was in mijn beleving een onvriendelijke en knappe jongeman in een rolstoel. Ik had ook beelden bij de bekakte ouders van Will in hun riante optrek, de gezellige en chaotische ouders van Louisa in hun kleine huis waar veel liefde is. Ik zag het helemaal voor me. 

In één ruk uitlezen

Wat een spannend boek, van begin tot eind. Het is zeer prettig om te lezen en het was ook vrij lastig om te stoppen met lezen.

 

Het is best zware kost. Ook heel realistisch. Ik kan daar niet zo goed tegen, omdat het mij raakt. Ik zat zo in het verhaal dat ik een paar keer een brok in mijn keel had en één keer is het voorgekomen dat ik mijn tranen niet kon bedwingen. In een volle metro rolden de tranen over mijn wangen. Best akward.

 

Ik verplaats me in de personages en vraag mij af wat ik zou doen als ik in zo’n soort situatie terechtkom.

Interview: mooiste boek 2019

Voor jou is het mooiste boek dat ik in 2019 heb gelezen. Ik ben hierover geïnterviewd: https://bookstamel.com/2020/03/15/het-mooiste-boek-van-2019-volgens-georgina-van-georgina-lifestyle/.

Al met al

Deze heerlijke roman is zeker de moeite waard om te lezen. Het geeft ook wel stof tot nadenken: geniet van het leven, het duurt maar even.

 

Wie zijn jouw favoriete auteurs?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

nicole orriens
2 jaar geleden

Wat grappig dat je altijd eerst de cover checkt voordat je een ebook koopt : ) Ik kan me dat goed voorstellen. Een cover vertelt veel over een boek.

Yvonne
2 jaar geleden

Ik kijk ook altijd naar de cover en als die mij aanspreekt lees ik verder

Caroline
2 jaar geleden

Nu we door het coronavirus aan huis gekluisterd zitten hoop ik weer aan het lezen van een boek toe te komen ;-)

Joyce - SomedayTodayNL
2 jaar geleden

Oh klinkt goed! Fijn ook dat er meerdere delen zijn.

Henk
2 jaar geleden

Als vakantie lectuur vond ik vroeger die boeken van Robin Cook heerlijk om te lezen. Nu kijk ik gewoon of een boek me aanspreekt. Auteur is dan van minder belang

Alexandra
2 jaar geleden

Ik weet niet of dit een boek voor mij is. Maar ik lees altijd de samenvatting op de achterkant voordat ik een boek koop.

Felice Veenman
2 jaar geleden

ik ken - denk ik - bijna alle boeken van Jojo Moys. Het i sene beetje lastig te beoordleen omdat ik haar in het engels lees. Op basis van de inhoud zeg ik dat deze nieuw voor me is. ik ben het niet met je eens dat haar boeken zware kost zijn: ze lopen altijd geruststellend goed af

Deborah
2 jaar geleden

Wat grappig. Ik heb dit boek op de plank staan maar nog niet aan begonnen. Het leek mij juist helemaal geen fijn boek. Veel te voorspelbaar zeg maar. Misschien moet ik het toch eens een kans geven :)

Lizette
2 jaar geleden

Het klinkt heel veelbelovend en meeslepend. De kaft vind ik ook niet zo erg aansprekend. Maar nu ik meer thuis zit en misschien wel meer tijd voor een boek krijg, ga ik deze eens overwegen.

sandra
2 jaar geleden

Ik lees altijd eerst de achterflap, de cover zou me nu niet echt aanspreken. Fijn toch dat alle mensen anders zijn!

Neeltje
2 jaar geleden

De naam van de schrijfster komt mij heel bekend voor, maar geen idee waarvan... Leuke suggestie!

Xiana
2 jaar geleden

De korte proloog spreekt me wel aan en ik ben stiekem wel benieuwd hoe het verhaal verder gaat. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt :-).

corrina
2 jaar geleden

Ik ben niet zo'n lezer, maar als ik een boek lees pak ik graag 1 van danielle steel

rachel
2 jaar geleden

het zegt mij helemaal niks maar dat komt omdat ik geen boeken lees denk ik ;) en als ik het zo lees zou het ook niet echt een boek voor mij zijn mocht ik lezen
https://lafamiliab.nl

Rory
2 jaar geleden

Klinkt goed! Ik heb ooit een trilogie gelezen van een Egyptische schrijver (een van de delen heet de Suikersteeg). Hij is een beroemde nobelprijswinnaar. Ik weet nog goed dat ik het boek las op een druk strand in Turkije waar men mij bezorgd aankeek omdat ik maar bleef huilen. Zulke prachtige boeken. Ik ben van plan om heel veel boeken weg te geven, maar die drie houd ik sowieso!

Mandy
2 jaar geleden

Ohh! Ik ben heel nieuwsgierig geworden naar dit boek nu. Zal er eens naar kijken. Bedankt!

Manon
2 jaar geleden

Ik vind de cover ook niks, maar het verhaal lijkt me wel wat. Dont judge a book by its cover gaat hier ook weer op, haha.