E-reader of echt boek

Gepubliceerd op 8 oktober 2019 om 21:40

  Je moet ervan houden: lezen. Ik houd ervan, al van kinds af aan. Vroeger kwam ik regelmatig in de bibliotheek en kwam met het maximum te lenen boeken thuis.

   

  Al zeker 10 jaar lees ik mijn boeken digitaal. Ik weet niet beter.

   

  Toen ik nog “echte” boeken had, had ik een Billy-boekenkast van Ikea voor al mijn boeken. De boeken stonden zo leuk naast elkaar, ik sorteerde deze per auteur. Helaas heb ik geen foto van die boekenkast, anders had ik de foto geplaatst bij deze blog. Nog steeds vind ik het leuk om te zien dat mensen een boekenkast thuis hebben staan. Het maakt mij altijd nieuwsgierig en ik ben dan zo brutaal om een kijkje te nemen in hun boekenkast.

   

  Voordelen van een e-reader

  Op vakantie gingen er vroeger ook altijd boeken mee de koffer in, dat woog nogal wat. Er zijn zelfs vakanties geweest dat ik helemaal geen boeken meenam. Ik vond kleding voor elke dag en een x-paar schoenen om mee te nemen belangrijker, dus ik had simpelweg geen ruimte voor boeken.

   

  Ik begon steeds serieuzer na te denken over een e-reader.

   

  Dit zijn de voordelen van een e-reader:

  • het weegt maar 230 gram (Kobo Aura One)
  • er is ruimte voor 6000 boeken. Geweldig. Ik heb niet de illusie dat ik in mijn leven aan de 6000 boeken kom om te lezen, maar toch. Ruimte genoeg dus. Al mijn boeken in één apparaat, geweldig.
  • je kan ermee in de zon lezen. De Kobo heeft een niet-glanzende Carta E-ink HD-scherm en is hierdoor dus geschikt om in de zon te lezen. Als tussenstap voor de aanschaf van een e-reader begon ik met het lezen van boeken op mijn iPad. Op mijn iPad lezen was ook een genot. Het nadeel was alleen wel dat ik last had van schitteringen op het scherm en hierdoor zeer moeilijk kon lezen wat er stond.
  • Mijn Kobo heeft schermverlichting, comfortlight, en kan je zelf instellen. Ideaal om te lezen in het donker, zodat je nachtlampje niet meer aan hoeft te blijven staan en je partner ook geen last heeft van het licht.
  • Het scherm van een e-reader is rustiger voor je ogen, dit in tegenstelling tot een tablet.
  • De prijs voor de aanschaf van boeken. Het is vaak goedkoper dan een paperback.

   

  Nadelen van een e-reader

  • je kan niet meer pronken met een “echt” boek. De pagina’s sla je niet meer lekker om. Ik swipe naar de volgende pagina.
  • Je kan geen boeken uitlenen. Met echte boeken kan je andere boekliefhebbers aanbieden dat ze je boek wel mogen lenen, nadat je ze enthousiast hebt gemaakt door te vertellen over dat spannende boek.

   

  De overstap van fysiek naar digitaal

  Als fervent lezer kocht ik regelmatig boeken en mijn boekenkast begon steeds meer uit te puilen. Hoe leuk ik een boekenkast ook vind, ik zag het niet zitten er nog één aan te schaffen. Op enig moment gaf ik wat boeken weg of ik verkocht deze, zodat ik weer ruimte had in mijn boekenkast. Met de komst van de e-reader had ik er lang over nagedacht of ik over zou stappen van “echte” boeken lezen naar digitale boeken. Ik vond het wel een dingetje, want een boek staat leuk in de boekenkast, het is een “echt” boek, het is fijn om pagina’s om te slaan, het ruikt als een echt boek. Al met al: het was moeilijk om een keuze te maken.

   

  Waar heb ik voor gekozen? Digitaal of “Echt"??

  Ik ben overstag gegaan en kocht een e-reader. Mijn eerste e-reader was een Sony. Hier heb ik negen jaar plezier van gehad. Het nadeel was dat die Sony geen achtergrondverlichting had. Aangezien ik ’s avonds veel lees had ik na negen jaar besloten op zoek te gaan naar een e-reader met achtergrondverlichting. Al snel kwam ik uit op de Kobo. Met pijn in mijn hart verkocht ik mijn oude vertrouwde Sony. Ik koos voor de Kobo Aura One. Dit was wel een prijzige e-reader, maar is precies wat ik zocht. De Aura One heeft een groot display, dat vind ik ideaal.

  Bij nader inzien vond ik voor op vakantie mijn e-reader iets te duur om onbeheerd achter te laten op het strand als wij wilden zwemmen. Ook zoiets bijzonders. Al jaren maak ik mee dat vakantiegangers hun dure spullen onbeheerd achterlaten op het strand. Enfin. Ik doe hier zelf ook aan mee moet ik zeggen, maar ik neem geen dure spullen mee naar het strand en dus ook niet mijn dure e-reader. Ik besloot een tweedehands e-reader te kopen. Het werd de Kobo Aura Edition 2. Aanvankelijk was de Aura Edition 2 bedoeld voor vakanties, maar ik heb ‘m in de praktijk standaard in mijn tas zitten. Het is ideaal voor onderweg. Het voordeel is dat beide e-readers een zoekfunctie hebben, zodat ik deze kan gebruiken om verder te lezen als ik dagelijks van e-reader wissel (overdag de Aura Edition 2 en ’s avonds de One). Ik maak het mezelf ingewikkeld, ik weet het. Maar het is een kleine moeite en ik ben het inmiddels wel gewend om iedere ochtend mijn e-reader gebruiksklaar te maken.

   

  Af en toe krijg ik nog weleens boeken van mensen die niet digitaal willen lezen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik die boeken ook wel lees, maar het heeft allang niet meer mijn voorkeur. Boeken zijn vaak zwaar. Ik moet ’s avonds een lampje aandoen en als ik in slaap dreig te vallen tijdens het lezen krijg ik een boek vol in mijn gezicht. Al met al: ik ben groot fan van digitaal lezen. Alhoewel ik heel goed begrijp dat er mensen zijn die een echt boek in hun handen willen hebben.

   

  Waar kies jij voor?Digitaal of een echt boek??

  Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

   


   »

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Melanie Hoogvliet
  3 jaar geleden

  Ik lees al mijn boeken op papier. Ik vind een e-reader niet fijn maar dat komt vooral omdat ik een ongeluk heb gehad en daardoor met een oog niks zie. De achtergrond van een e-reader is altijd wat lichter en daar reageert me oog heel sterk op. E-books zijn natuurlijk wel veel goedkoper dus als ik die kon lezen zou ik daar zeker vaker voor kiezen.

  Georgina Lifestyle
  3 jaar geleden

  Hoi Melanie,

  Vervelend dat je met één oog niks ziet en je oog sterk reageert.

  Gelukkig zijn er altijd nog echte boeken. Ik heb ook het idee dat de meeste mensen liever "echte" boeken lezen.

  Veel leesplezier!

  Hartelijke groet,
  Georgina

  Mandy
  3 jaar geleden

  Ik hou van echte boeken! Maar als het moet, vind ik een e reader ook oke.

  Renée van der Hoff
  2 jaar geleden

  Ik geef sowieso de voorkeur een paperbacks, ik heb dan ook een abonnement op de bieb en koop alsnog gemiddeld 1x per maand wel een boek