Essentiële oliën

Gepubliceerd op 16 oktober 2019 om 07:00

Voor Georgina Fotografie (www.georginafotografie.nl) heb ik twee dames mogen fotograferen die fan zijn van essentiële oliën en deze inmiddels ook verkopen. Ik kreeg lavendelolie mee en lippenbalsem om uit te proberen.

 

Betekenis essentiële oliën (bron: Wikipedia)

De etherische olie, vluchtige of aromatische olie is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen dat kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen. Hoewel dergelijke mengsels "olie" worden genoemd, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen al snel bij verhitting en ontbranden gemakkelijk.

Ze worden gewonnen uit verschillende delen van een plant, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, de schors of het hout (van stam, takken of wortels). Meestal bevat een plant niet meer dan 1% etherische olie, maar in geval van nootmuskaat en kruidnagel is dat meer dan 10% etherische olie. Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende vluchtige oliën. 

Slechts een klein deel (circa 10%) van het plantenrijk is in staat deze aromatische bestanddelen te produceren. Etherische olie wordt vooral geproduceerd uit leden van de volgende plantenfamilies, zoals schermbloemenfamilie, composietenfamilie, lipbloemenfamilie en wijnfruitfamilie. Voornaamste inhoudsstoffen van etherische oliën zijn monoterpenen en cyclische koolwaterstoffen, evenals hun alcoholische, aldehyde of ester-afgeleiden.

Sommige soorten vluchtige olie zijn vrij duur, doordat soms veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een goedkope olie is bijvoorbeeld sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappels een afvalproduct van de sapindustrie zijn. Duur is bijvoorbeeld rozenolie, omdat er veel speciaal voor de olie gekweekte rozen nodig zijn om vluchtige olie te produceren. Parfumolie is goedkoper, maar is ook minder sterk. Parfumoliën worden chemisch samengesteld en zijn bedoeld om een geur kunstmatig na te bootsen.

 

Wetgeving (bron: Wikipedia)

De etherische oliën vallen op een enkele uitzondering na onder de Warenwet. De uitzondering is een gestandaardiseerde etherische lavendelolie die in Duitsland is geregistreerd als geneesmiddel bij gegeneraliseerde angststoornis (Lasea).

In Nederland is er geen specifieke wetgeving rondom etherische oliën, anders dan de warenwettelijke eis dat een product veilig moet zijn. Voor wat betreft contaminanten en restanten van bestrijdingsmiddelen zijn er dan ook grote kwaliteitsverschillen tussen producten op de markt. Onder de noemer 'etherische olie' zijn zowel parfumoliën met synthetische ingrediënten op de markt, evenals vervuilde en slecht gecontroleerde olie evenals etherische olie die medicinaal inzetbaar is. De franse overheidsorganisatie voor regelgeving (Association Française de Normalisation, AFNOR) heeft samen met de ISO (International Organisation for Standardization) normen opgesteld voor verpakking, opslag en etikettering van vluchtige oliën. Op het etiket van in Frankrijk geproduceerde oliën kan men de afkortingen HECT (Huile Essentielle Chémo Typée) en HEBBD (Huile Essentielle Botaniquement et Biochimiquement Definié) vinden, wat echter geen wettelijke betekenis heeft.

 

Allergiën en medische achtergrond

Uiteraard ben ik geen expert, maar ik zou eerst goed uitzoeken wat de mogelijke bijwerkingen zijn, zoals bijvoorbeeld huidirritatie en psychische gesteldheid.

 

Ervaring

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet van de oliën ben en nog steeds sceptisch ben, maar doordat mijn essentiële oliën klantjes zo enthousiast waren vond ik het toch wel interessant om mij te verdiepen in de wereld die essentiële oliën heet.

 

Zoals met zoveel producten zijn er voor- en tegenstanders. Ik ben zeker niet tegen, ik vind het in eerste instantie lekker ruiken, althans, de lavelolie. Lavendelolie zorgt voor ontspanning en bestrijdt stress. Ik ben al bezig met het uitproberen van de lavendelolie door een paar druppels op mijn kussen te doen. De lippenbalsem vind ik in ieder geval fijn, het ruikt zo lekker, maar of ik mij rustiger voel door de werking kan ik nu nog niet beoordelen. Ik gebruik het al een paar dagen op mijn kussen en ik heb al beter geslapen dan voorheen, maar of dit toeval is? Geen idee. Ik kijk het nog even aan.

 

Al met al

Tot nog toe vind ik de lavendelolie heerlijk om te kunnen slapen. Gebruik je gezonde verstand. Zoek eerst uit wat bij je past. Laat je goed adviseren. Lees altijd de bijsluiter in verband met evt. allergiën en medische achtergrond. Het is toch fijn als je klachten verminderen door de oliën? Neem gerust contact op met één van de onderstaande verkooppunten.

 

Verkooppunten

Natascha, Instagram: www.instagram.com/essentially.loving

De oliën kunnen je medicijnkastje vervangen, zodat je op een natuurlijke en chemicaliënvrije manier voor je gezin kunt zorgen.

Natascha begeleidt ouders met jonge kinderen en de daarbij voorkomende problemen, zoals borstvoeding, griep, verkoudheid en slapeloosheid.

Natascha geeft kosteloos persoonlijk advies. Zij voorziet je van alle benodigde informatie, zodat je met vertrouwen zelf de oliën in kunt zetten. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met Natascha. Zij denkt graag met je mee.

Natascha is overigens ook in het bezit van het certificaat Raindrop-techniek.

 

Bianca van Pure-changing: www.oilbybianca.nl

www.instagram.com/purechanging/

Bianca helpt onder andere ouders met kindjes die slaap- en gedragsproblemen hebben. Zeker in de herfst is een ondersteuning voor het immuunsysteem met oliën heel fijn. Bianca geeft kosteloos persoonlijk advies. Voor elk probleem streeft zij ernaar een oplossing te vinden door de olie te vinden die bij iemand past.

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Monique Vos
2 jaar geleden

Ik vind lavendel soms wel erg overheersend. Ik heb nog nooit een olie geprobeerd. Maar wie weet.

rachel
2 jaar geleden

ik vind het heerlijk om het te branden en doe het elke dag eigenlijk maar dan meer om het lekker te laten ruiken in huis ;) lavendel ben ik dan niet zo kapot van.
https://lafamiliab.nl

nicole orriens
2 jaar geleden

Wat fijn dat de lavendelolie zo goed helpt voor het slapen. Zelf doe ik eigenlijk nooit wat met olieën of zo. Alleen met olijfolie ; )

Daisy de Vos Burchart
2 jaar geleden

Ik weet niet of het echt zo goed helpt.. Ik val niet sneller in slaap van lavendel, al ruikt het wel heel lekker :D

Leuk dat je het uit mocht proberen :)

www.byvosje.nl

P
2 jaar geleden

Ik gebruik ze dagelijks! En ben er heel blij mee 🙏

HippeShops
2 jaar geleden

Heerlijk, ik hou zo van de kalmerende geur van lavendel

Manon
2 jaar geleden

Goed uitgezocht allemaal. Ik vind lavendelolie het beste werken qua ontspanning, maar vooral als massage olie