Tips om je doelen te behalen

Gepubliceerd op 5 januari 2020 06:12

2020; een nieuw jaar, nieuwe rondes, nieuwe kansen. Maak een plan om doelen te behalen. Waarom is het stellen van doelen belangrijk? Hoe pak je dit aan?

 

Hoe ga je aan de slag met het stellen van doelen?

Bewezen is dat succesvolle personen doelen stellen en deze ook naleven.

Over het stellen van doelen zijn heel wat artikelen geschreven. Uiteraard is het persoonlijk hoe je dit aanpakt. Het stellen van doelen is van belang om resultaten te behalen.

 

Met doorzettingsvermogen en het ondernemen van acties zal je je doel bereiken.

 

Is het stellen van doelen een mindset?

Iemand die écht iets wil, gaat er ook voor. Heb jij bijvoorbeeld als doel om de marathon te lopen, dan maak je een plan van aanpak. Je bedenkt wat je nodig hebt om de marathon te lopen. Je zoekt uit wat voor schoenen je nodig hebt, je maakt een trainingsschema en subdoelen kunnen zijn dat je begint met deelnemen aan halve marathons. Als je plan van aanpak is gemaakt, wordt het tijd voor de uitvoering. Een marathon willen lopen vergt discipline en veel trainen. Je doet er alles aan om je doel te bereiken.

 

Doelen 2019 evalueren

Voordat je aan de slag gaat met het stellen van je doelen voor dit jaar is het handig om te evalueren hoe 2019 is gegaan. Heb je je doelen in 2019 behaald? Vorige week heb ik een Terugblik 2019 geschreven over mijn doelen van vorig jaar.

Nieuwe doelen in 2020

Na het evalueren van je doelen in 2019 kan je nieuwe doelen stellen voor 2020. Schrijf eerst op wat je wanneer wil bereiken. Dit kunnen jaardoelen zijn, maar afhankelijk van de “grootte” kan je deze doelen ook per maand stellen. Probeer overzicht te houden.

 

Het stellen van doelen helpen aan resultaat voor je bedrijf en persoonlijke ontwikkeling.

 

Focus

Probeer je focus vast te houden en je niet te laten afleiden. Je focus vasthouden kan door onder andere discipline, motivatie, zelfvertrouwen en geduld.

 

Stel dat je een interview moet uitwerken en je nog meer taken hebt staan op je to-do-lijst. Je hebt als doel om vandaag de hele dag aan het interview te werken. Laat je niet afleiden door je smartphone (lees: e-mails, Whatsapp en sociale media). Je focust je de hele dag op jouw actieplan voor de uitwerking van het interview en aan het eind van de dag – of eerder natuurlijk – heb je het interview naar volle tevredenheid afgerond. Dat geeft je een voldaan gevoel. Waarom ben je tevreden? Omdat je je doel van vandaag hebt behaald door middel van je focus te houden op de acties.

 

Tips om je doelen te behalen

  • Formuleer je doelen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden).
  • Probeer je doel realistisch te houden.
  • Maak een actieplan. Dit kunnen wekelijkse taken zijn.

Wat zijn mijn doelen?

Sinds 1 oktober 2019 blog ik en publiceer ik mijn blogs consequent 2 keer per week op vaste dagen, namelijk ’s woensdags en ‘s zondags. Dit gaat prima, maar ik ben nog wel zoekende om dit voor mezelf overzichtelijk te houden. Bloggen kost veel tijd en ik heb nog meer hobby’s. Naast mijn fulltime baan vind ik het belangrijk dat werk en privé in balans is. Eén van mijn doelen is om een contentkalender te maken en om vooruit te werken.

 

Verder heb ik nog meer doelen:

  • Meer vrouwelijke ondernemers en bloggers op de foto zetten voor de rubriek Maak kennis met... en voor mijn Fotografie.
  • Meer boekenblogs schrijven.
  • Meer pianospelen.

 

In verband met persoonlijke verplichtingen moet ik realistisch blijven en heb ik mijn doelen bijgesteld. Ik zou namelijk nog zoveel meer willen.

 

De Purpuz Planner biedt mij ook handvatten om mijn doelen te behalen. Wil je hier meer over lezen? Lees mijn Review: Purpuz Planner.

 

Al met al

Het stellen van doelen is belangrijk voor het behalen van resultaat.

 

 

Wat zijn jouw doelen voor het nieuwe jaar dat net is begonnen?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Caroline
16 dagen geleden

10-jarig bestaan van mijn blog feestelijk vieren is 1 van de vele doelen voor dit jaar.

Felice Veenman
15 dagen geleden

de tips die jij geeft zijn hele slimme tips, vooral mijn zakelijke doelen maak ik SMART, persoonlijke doelen mogen wat softer. Ik werk eigenlijk niet zo zeer met Focus. Ik hanteer het DD principe (Dom Doorgaan) zelfbedacht en het werkt!

girls-things
15 dagen geleden

Wat een goede en handige tips. Ik heb voor 2020 niet echt doelen nog. Wel wil ik meer tijd besteden aan mijn blog. Dit doel kan ik nog scherper gaan maken.

sanne
15 dagen geleden

ergens heb je wel gelijk. Maar wat doe je als dat doel mislukt? mijn doel is om terug te kunnen stappen zonder pijn.

nicole orriens
15 dagen geleden

Ik wil dit jaar mijn bedrijfsadministratie eindelijk eens wat beter bijhouden. Dat moet echt.

Dennis van Elten
15 dagen geleden

Wat een mooie doelen. Je gaat ze vast halen.

Monique
14 dagen geleden

Mooie doelen!

Echt doelen heb ik niet. Leuke dingen doen met familie en vrienden is altijd een doel.

Linne
12 dagen geleden

Super mooi geschreven! Zelf heb ik ook doelen gesteld en ben ik gaan terugkijken op alles van 2019

Melanie Hoogvliet
9 dagen geleden

Ik ben benieuwd naar je boekenblogs!

Mandy
9 dagen geleden

Duidelijke blog! Hier was ik net aan toe want ik ben net bezig met wat ik op bloggebied allemaal wil bereiken qua doelen etc

Jouvence
6 dagen geleden

Handige tips geef je! Zelf werk ik ook met de Purpuz planner en vindt het zo'n fijne planner/agenda.