Domeinnaam verhuizen

Gepubliceerd op 17 november 2019 10:20

Wil jij je website verhuizen naar een andere host? Lees verder hoe ik dit heb ervaren.

 

Saai

1 oktober 2019 is Georgina Lifestyle geboren, yeah! Als je een website wil maken heb je een domeinnaam en webhosting nodig. Mocht je zelf een eigen website hebben, dan weet je hier alles van en kan je dit stukje leeswerk overslaan, ga dan meteen door naar de laatste zin van mijn blog :-). Of lees verder als je benieuwd bent hoe ik het verhuizen van mijn andere website heb ervaren. Wie weet kan je deze informatie in de toekomst gebruiken.

 

 

Ik probeer het kort te houden, want eerlijk gezegd vind ik dit te saai om te lezen en heb ik er maar weinig verstand van. Toch moet ik dit toelichten als inleiding om tot de kern van mijn vraag te komen :-).

 

Wat betekent domeinnaam?

Voorbeeld www.georginalifestyle.nl. Het stukje voor de punt verzin je zelf. Uiteraard is dit een naam die je al eerder hebt bedacht en heb je gecheckt of deze domeinnaam nog beschikbaar is.

 

 

Wat is webhosting?

Je huurt als het ware een stukje opslag op de server van een hostingbedrijf. Deze aanbieder zorgt dat jouw website toegankelijk is voor bezoekers. Ik host bijvoorbeeld bij JouwWeb.

 

Liever een alles-in-één pakket?

Een bekend systeem om een website te bouwen is WordPress. Ik heb geen ervaring met WordPress, dus ik zal hier verder niet op ingaan.

 

Ik houd graag alles bij elkaar om het praktisch te houden. Heb geen zin om bij de één een website te bouwen en bij de ander een stukje server te huren.

Na wat research te hebben gedaan op internet kwam ik uit op hostingbedrijf JouwWeb. Via JouwWeb maak je eenvoudig een website aan:

1. Website aanmaken: kies een design. Er is genoeg aanbod.

2. Website vullen: pagina’s toevoegen en sleep met elementen. Dit is zeer eenvoudig, heerlijk.

3. Publiceren: klik op publiceren en je website staat online.

 

JouwWeb heeft verschillende pakketten.

 

 

Wat is mijn ervaring met JouwWeb?

JouwWeb is zeer gebruiksvriendelijk en supermakkelijk. Ik heb niet getimed hoelang ik bezig ben geweest met het bouwen van de website, maar ik gok op hooguit een uur. Althans, met de opmaak als basis. Verder moesten de elementen nog gevuld worden met teksten en noem maar op.

 

Help! Hoe verhuis ik mijn andere website?

Naast blogger ben ik ook hobbyfotografe en ben ik de eigenaar van www.georginafotografie.nl.

 

 

Bij Mijndomein had ik mijn domeinnaam en hosting. Volgens reviews zou het makkelijk zijn een eigen website te bouwen. Eerlijk gezegd vond ik het vrij ingewikkeld, maar dat verschilt uiteraard per persoon, dat is met alles. Ik heb zelfs hulp gevraagd aan een kennis met ICT-ervaring. Enfin. Uiteindelijk werkte het wel prima, maar ik bleef het ingewikkeld vinden.

 

Als ik geen ervaring zou hebben met JouwWeb, dan zou ik bij Mijndomein blijven, maar de eenvoud van JouwWeb is zo’n verademing dat ik besloot te verhuizen van Mijndomein naar JouwWeb. De service van Mijndomein is trouwens uitstekend.

 

Ik had de verhuizing in gang gezet, maar dat ging niet helemaal goed. De verhuiscode ontving ik niet, mijn e-mailprovider hield dit tegen. Ik had hierover contact met de Helpdesk via de mail. Dit is naar mijn mening wel een nadeel, want Mijndomein is alleen bereikbaar via e-mail. Telefonisch contact hebben had ik persoonlijk makkelijker gevonden. Er werd wel steeds op de dag zelf gereageerd, maar ik was in de avond pas in de gelegenheid te antwoorden en hierdoor heeft het totaal een paar dagen geduurd voordat het probleem was opgelost.

JouwWeb is overigens ook alleen via de mail bereikbaar met uitzondering van ernstige problemen.

 

Vervolgens ging ik aan de slag bij JouwWeb, maar hier had ik iets niet goed gedaan. Na de goede uitleg en service van JouwWeb was dit uitstekend opgelost en kreeg ik mijn teveel betaalde geld terug.

 

Verhuizing succesvol voltooid

De verhuizing is succesvol voltooid! Super.

 

 

Na de verhuizing

Helaas was de inhoud van mijn website niet meeverhuisd. Ik moest helemaal opnieuw beginnen. Overigens weet ik niet of je de inhoud ook mee kan verhuizen. Ik neem aan van wel, maar ik kan je helaas niet vertellen hoe dat moet, dus mocht het ooit zover zijn dat je je website wil verhuizen, dan zou je dit eerst goed moeten uitzoeken. Het zou zonde van je tijd zijn om helemaal opnieuw te beginnen.

Op zich vond ik het geen ramp, want ik tik al mijn teksten sowieso altijd in Word, dus deze had ik gelukkig nog. Wel een beetje jammer dat het veel tijd heeft gekost. De verhuizing was meteen een mooie gelegenheid om mijn portfolio op te schonen.

 

Vind jij het ook zo’n gedoe om over te stappen van bedrijven/organisaties waar jij producten van afneemt? Bijvoorbeeld naar een andere zorgverzekeraar of telefoonaanbieder?

Ik hoop altijd maar dat de overstap goed gaat.

 

Advies

Het is belangrijk dat je wel oplet wat je doet als je je website wil verhuizen naar een ander hostingbedrijf. Let op de volgende punten:

  • Neem contact op met je nieuwe hostingbedrijf en leg uit wat je wil en vraag welke stappen je moet doorlopen, zodat je evt. ook het juiste pakket kiest.
  • Check hoe je de inhoud van je website verhuist, zodat je niet alle teksten opnieuw hoeft te tikken.
  • Maak voor de zekerheid screenshots van je website. Is veel werk, maar just in case. Ik had de intentie dat te doen. Het zou namelijk een paar uur duren voordat de verhuizing was voltooid, maar het was geen paar uur, het was een paar minuten. Wow, dat was wel heel snel. Aan de ene kant top, aan de andere kant waardeloos. Mijn website was niet meer te raadplegen – door mijn eigen fout - dus ik was te laat om screenshots te maken. Uiteraard kan je ruim van tevoren al screenshots maken en moet je niet wachten tot het laatste moment als je dus al te laat bent.

 

 

Feedback

Deze blog is naar mijn mening best saai, maar ik wilde mijn ervaring toch delen. Nu kom ik eindelijk tot de kern van mijn verhaal na een lange inleiding :-).

 

 

 

 

Mijn fotografiewebsite is zoals ik hierboven heb weergegeven verhuisd en heeft een nieuwe opmaak. Wil je als je zin en tijd hebt laten weten wat je van www.georginafotografie.nl vindt? Op- en aanmerkingen zijn welkom ter lering en vermaak. Alvast hartelijk dank voor de genomen moeite.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

rachel
2 maanden geleden

ik blog al 16 jaar en heb 2 jaar bij een hosting gezeten wat om te huilen was en daarna overgestapt op antagonist en daar zit ik nog steeds!
https://lafamiliab.nl

Tine
2 maanden geleden

Voorlopig zit ik nog goed bij mijn hosting provider. Hopelijk blijft dit zo want ik mag er niet aan denken om alles kwijt te raken!

Skincarebynaomi
2 maanden geleden

Wat zonde dat je alles kwijt was. Dat is dus ook mijn grootste angst. Ik heb er laatst over nagedacht, maar uiteindelijk toch nog verlengd bij Mijndomein. Volgens mij heeft het te maken met je backups die heeft je hostingbedrijf ook altijd en dan kunnen zij het terug zetten. Gelukkig had jij al je artikelen bewaard! Maar alsnog wel veel werk

Cynthia
2 maanden geleden

Ik ben toevallig net dit voorjaar verhuisd via Antagonist. Ideaal! En niemand die er last van heeft gehad. Het verliep soepel!

henk
2 maanden geleden

Mooie grondige en eerlijke review! Een bedrijf dat alleen via mail bereikbaar is zie je steeds vaker, maar juist met zoiets als een website wil je soms direct contact hebben.

Amina
2 maanden geleden

Hi Georgina! Ik vind je fotografie website heel duidelijk en overzichtelijk. Ik zag geen foto's verschijnen onder je portfolio pagina. Dat is echt het enige dat ik opgemerkt heb. Heel veel succes xxx

Georgina Lifestyle
2 maanden geleden

Hoi Amina,

Dank voor je opmerking. Ik heb inmiddels een zinnetje toegevoegd. Als je in het menu klikt op Portfolio zie je daarnaast een driehoekje, dat is het scrolldown-menu :-). Dat stond er al, vandaar dat ik er een zinnetje aan heb toegevoegd. Wellicht dat hier meer bezoekers tegenaan lopen.

Dankjewel voor je feedback!

Groetjes,
Georgina

Erin
2 maanden geleden

Ik vond het best wel een ding haha

Sandy Jansen
2 maanden geleden

Ik vind het helemaal niet saai hoor. Je noemt goede punten om bij stil te staan als je je website wil verhuizen. Je hebt mij trouwens ook nieuwsgierig gemaakt naar 'JouwWeb'. Zelf heb ik een wordpress-website en bij het idee te moeten verhuizen krijg ik het wel Spaans benauwd, haha. Maar wie weet in de toekomst.

Frederique
2 maanden geleden

Goede review, daar was ik blij mee geweest toen ik net begon. Ik zit inmiddels na meerdere verhuizingen met 1 site op Vimexx en 1tje bij Antagonist

Georgina Lifestyle
2 maanden geleden

Hoi Frederique,

Mag ik vragen wat de reden is dat je een paar keer bent verhuisd?
Ik moet er niet aan denken om nu nog een keer te verhuizen. De inhoud van mijn fotografiewebsite was ik kwijt (door mijn eigen fout weliswaar, maar toch) en gelukkig had ik alle teksten nog in Word. Maar met mijn blogwebsite zou het veel meer werk zijn.

Ik ben dik tevreden met JouwWeb, dus hier ga ik niet weg. De enige reden dat ik bij Mijndomein ben weggegaan is dat ik het ingewikkeld vond.

Dank voor je reactie, leuk om te lezen.

Groetjes,
Georgina

Marieke
2 maanden geleden

Ik geloof dat ik blijf zitten waar ik zit ;-)

Alexandra
2 maanden geleden

Tot nu toe ben ik heel tevreden met mijn webhost. Ik zou het verschrikkelijk vinden als de inhoud kwijtraakte. Ik heb niet alles in word. Wel iets wat ik zou nazoeken voordat ik zou verhuizen. Geen plannen hoor.

karin
2 maanden geleden

ik zie er heel erg tegenop om mijn site te verhuizen. De provider die ik nu heb, vind ik veel te duur en mijn abonnement loopt binnenkort af. Blij te horen dat het eigenlijk wel mee valt

Jeannet
2 maanden geleden

Dit is nooit makkelijk, volgens mij. Het heeft altijd voeten in de aarde, maar als het eenmaal klaar is, dan ben je er, als het goed is, weer voor een tijdje van af. gr. Jeannet

nicole orriens
2 maanden geleden

Ik ben een paar keer verhuisd, maar vind het best een gedoe. Bij mij regelde de host de verhuizing, dus dat was fijn. Maar ik stapte ooit over naar SiteGround en dat was echt een ramp.

Jasmijn
2 maanden geleden

Ik heb zelf m’n website gehost met Transip in combinatie met Wordpress, werkt voor mijn beide websites ideaal!

nicole orriens
2 maanden geleden

Na mijn laatste nare ervaring met een host, merk ik dat ik nu niet meer goed durf over te stappen, ook al zou ik wel graag goedkoper uit willen zijn.

Alexandra
2 maanden geleden

Ik blijf bij Antagonist, bevalt goed, nog nooit problemen gehad. Ik zou nooit iets willen kwijt raken, veels te veel werk. Blijf lekker veilig waar ik ben.

Jouvence
2 maanden geleden

Ik heb nog steeds dezelfde hosting van begin af aan en ben er erg tevreden mee.

Marsha Alvarez
2 maanden geleden

Wat zonde dat je al je inhoud kwijt was zeg! Ik zou wel kunnen janken als dat gebeurd. Al die tijd en moeite!

Merel
2 maanden geleden

Wat zonde dat je alles opnieuw moest doen. Eigenlijk vind ik wel dat je host daar iets over had moeten zeggen: bij je oude kan je heel makkelijk een zip downloaden waar alles in zit en daarna uploaden bij de nieuwe. Dan staat alles zoals het was. Los daarvan wel een slimme stap, soms kan het echt enorm schelen.

Alexandra
2 maanden geleden

Helemaal geen saai verhaal. Juist goed, zodat je weet waar je op moet letten als je ooit van host wilt verhuizen.

Bouchra
2 maanden geleden

Ik zit nu 3 jaar bij WP en daar ben ik heel erg tevreden over. Super balen wanneer je content krijgt raakt.

Daisy De Vos Burchart
2 maanden geleden

Ik zit sinds december 2017 bij Keurig Online. Echt super tevreden over. Als er wat is, kan ik gewoon bellen en de service is echt top!

Via de mail is vaak alles in 1 dag geregeld. Ongeacht welke vraag ik heb.

As we speak, net m'n pakket omhoog gegooid, zo geregeld met 1 simpel mailtje.

Nathalie
2 maanden geleden

Ik zie zo'n overstap echt niet snel zitten. Hoor en lees vaker dat het erg veel frustratie oplevert.

Chloë
2 maanden geleden

Proficiat met je verhuis! De site is heel leuk!

Elles
2 maanden geleden

Gelukkig heb ik zoiets nog niet hoeven doen. Lijkt me erg vervelend als het mis gaat.
Liefs,
Elles

Manon
2 maanden geleden

Gelukkig heb ik een lieve host die alles voor mij regelt. :)

Mandy
2 maanden geleden

Ik zit al een hele poos bij wordpress en ik twijfel zo vaak om te veranderen maar zie er zo erg tegen op haha!