Essentiële oliën

Gepubliceerd op 16 oktober 2019 07:00

Voor Georgina Fotografie (www.georginafotografie.nl) heb ik twee dames mogen fotograferen die fan zijn van essentiële oliën en deze inmiddels ook verkopen. Ik kreeg lavendelolie mee en lippenbalsem om uit te proberen.

 

Betekenis essentiële oliën (bron: Wikipedia)

De etherische olie, vluchtige of aromatische olie is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen dat kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen. Hoewel dergelijke mengsels "olie" worden genoemd, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen al snel bij verhitting en ontbranden gemakkelijk.

Ze worden gewonnen uit verschillende delen van een plant, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, de schors of het hout (van stam, takken of wortels). Meestal bevat een plant niet meer dan 1% etherische olie, maar in geval van nootmuskaat en kruidnagel is dat meer dan 10% etherische olie. Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende vluchtige oliën. 

Slechts een klein deel (circa 10%) van het plantenrijk is in staat deze aromatische bestanddelen te produceren. Etherische olie wordt vooral geproduceerd uit leden van de volgende plantenfamilies, zoals schermbloemenfamilie, composietenfamilie, lipbloemenfamilie en wijnfruitfamilie. Voornaamste inhoudsstoffen van etherische oliën zijn monoterpenen en cyclische koolwaterstoffen, evenals hun alcoholische, aldehyde of ester-afgeleiden.

Sommige soorten vluchtige olie zijn vrij duur, doordat soms veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een goedkope olie is bijvoorbeeld sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappels een afvalproduct van de sapindustrie zijn. Duur is bijvoorbeeld rozenolie, omdat er veel speciaal voor de olie gekweekte rozen nodig zijn om vluchtige olie te produceren. Parfumolie is goedkoper, maar is ook minder sterk. Parfumoliën worden chemisch samengesteld en zijn bedoeld om een geur kunstmatig na te bootsen.

 

Wetgeving (bron: Wikipedia)

De etherische oliën vallen op een enkele uitzondering na onder de Warenwet. De uitzondering is een gestandaardiseerde etherische lavendelolie die in Duitsland is geregistreerd als geneesmiddel bij gegeneraliseerde angststoornis (Lasea).

In Nederland is er geen specifieke wetgeving rondom etherische oliën, anders dan de warenwettelijke eis dat een product veilig moet zijn. Voor wat betreft contaminanten en restanten van bestrijdingsmiddelen zijn er dan ook grote kwaliteitsverschillen tussen producten op de markt. Onder de noemer 'etherische olie' zijn zowel parfumoliën met synthetische ingrediënten op de markt, evenals vervuilde en slecht gecontroleerde olie evenals etherische olie die medicinaal inzetbaar is. De franse overheidsorganisatie voor regelgeving (Association Française de Normalisation, AFNOR) heeft samen met de ISO (International Organisation for Standardization) normen opgesteld voor verpakking, opslag en etikettering van vluchtige oliën. Op het etiket van in Frankrijk geproduceerde oliën kan men de afkortingen HECT (Huile Essentielle Chémo Typée) en HEBBD (Huile Essentielle Botaniquement et Biochimiquement Definié) vinden, wat echter geen wettelijke betekenis heeft.

 

Allergiën en medische achtergrond

Uiteraard ben ik geen expert, maar ik zou eerst goed uitzoeken wat de mogelijke bijwerkingen zijn, zoals bijvoorbeeld huidirritatie en psychische gesteldheid.

 

Ervaring

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet van de oliën ben en nog steeds sceptisch ben, maar doordat mijn essentiële oliën klantjes zo enthousiast waren vond ik het toch wel interessant om mij te verdiepen in de wereld die essentiële oliën heet.

 

Zoals met zoveel producten zijn er voor- en tegenstanders. Ik ben zeker niet tegen, ik vind het in eerste instantie lekker ruiken, althans, de lavelolie. Lavendelolie zorgt voor ontspanning en bestrijdt stress. Ik ben al bezig met het uitproberen van de lavendelolie door een paar druppels op mijn kussen te doen. De lippenbalsem vind ik in ieder geval fijn, het ruikt zo lekker, maar of ik mij rustiger voel door de werking kan ik nu nog niet beoordelen. Ik gebruik het al een paar dagen op mijn kussen en ik heb al beter geslapen dan voorheen, maar of dit toeval is? Geen idee. Ik kijk het nog even aan.

 

Al met al

Tot nog toe vind ik de lavendelolie heerlijk om te kunnen slapen. Gebruik je gezonde verstand. Zoek eerst uit wat bij je past. Laat je goed adviseren. Lees altijd de bijsluiter in verband met evt. allergiën en medische achtergrond. Het is toch fijn als je klachten verminderen door de oliën? Neem gerust contact op met één van de onderstaande verkooppunten.

 

Verkooppunten

Natascha, Instagram: www.instagram.com/essentially.loving

De oliën kunnen je medicijnkastje vervangen, zodat je op een natuurlijke en chemicaliënvrije manier voor je gezin kunt zorgen.

Natascha begeleidt ouders met jonge kinderen en de daarbij voorkomende problemen, zoals borstvoeding, griep, verkoudheid en slapeloosheid.

Natascha geeft kosteloos persoonlijk advies. Zij voorziet je van alle benodigde informatie, zodat je met vertrouwen zelf de oliën in kunt zetten. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met Natascha. Zij denkt graag met je mee.

Natascha is overigens ook in het bezit van het certificaat Raindrop-techniek.

 

Bianca van Pure-changing: www.oilbybianca.nl

www.instagram.com/purechanging/

Bianca helpt onder andere ouders met kindjes die slaap- en gedragsproblemen hebben. Zeker in de herfst is een ondersteuning voor het immuunsysteem met oliën heel fijn. Bianca geeft kosteloos persoonlijk advies. Voor elk probleem streeft zij ernaar een oplossing te vinden door de olie te vinden die bij iemand past.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Daphne - verdraaidmooi.com
3 maanden geleden

Je hebt de informatie duidelijk omschreven, heel fijn! Ik ben er wel nieuwsgierig naar geworden.

Georgina Lifestyle
3 maanden geleden

Hoi Daphne,

Ja hė, ik ben ook nog steeds nieuwsgierig :-). Ik heb overigens bij de Action een diffuser gekocht - aanvankelijk voor de lekkere geurtjes - maar wie weet dat de lavendelolie mij een goede nachtrust geeft.

rachel
3 maanden geleden

ik vind het wel lekker alleen de rest van het gezin krijgt er knallende koppijn van dus we doen het maar niet meer ;)
www.lafamiliab.nl

Georgina Lifestyle.nl
3 maanden geleden

Hoi Rachel,

Jammer dat de rest van het gezin er hoofdpijn van krijgt. Je hebt het in ieder geval geprobeerd :-). Zo zie je maar, niet iedereen kan ertegen.

Groeten,
Georgina

Alexandra
3 maanden geleden

Ik ben ook niet zo van de oliën. Ik geef de voorkeur aan mindfulness. Dan voel ik dat ik ontspan, perfect voor het slapen gaan.

Georgina Lifestyle
3 maanden geleden

Hoi Alexandra,

Mindfulness klinkt als een goed alternatief! Ik zal het 'ns googlen.

Dank voor de tip!

Groeten,
Georgina

Lodi
3 maanden geleden

Ik sta er een beetje in als jij, maar denk zeker dat bijvoorbeeld lavendel zeker kan helpen bij een goede nachtrust. Een goede lippenbalsem is altijd fijn, ik wist dan weer niet dat ze die hier ook van hadden.

Https://lodiblogt.nl

Georgina Lifestyle
3 maanden geleden

Hoi Lodi,

Het zou in ieder geval fijn zijn om een goede nachtrust te hebben en als lavendel helpt, dan is dat super.

Ja klopt, ze hebben ook lippenbalsem. De lavendel lippenbalsem is echt top. Ik kan er zelfs van balen als ik 'm weleens vergeet mee te nemen.

Groeten,
Georgina

Gabriëlle
3 maanden geleden

Ik krijg heel snel hoofdpijn van sterke geuren dus dit soort dingen kan ik helaas slecht verdragen!

Georgina Lifestyle
3 maanden geleden

Hoi Gabriëlle,

Dat is jammer dat je snel hoofdpijn krijgt van sterke geuren. Dan Arme jij. Je hebt ook mensen die net teveel parfum op kunnen spuiten en dan ruikt het ook nog zo sterk :-).

Groeten,
Georgina

Henk
3 maanden geleden

en zo heb ik weer wat geleerd over het wel en wee van essentiele olien, wist ik nog niet. Thanks.
Lavendelolie is trouwens ook ideaal middel om katten op een milieuvriendelijke manier uit je tuin te houden. strooi korrels met lavendelolie in je tuin en ze laten je tuin links liggen.

Georgina Lifestyle
3 maanden geleden

Hoi Henk,

Fijn dat we middels blogs ook weer wat meer kunnen leren :-).

Wist ik niet dat het een milieuvriendelijke kattenschrik is. Fijn!

Dank voor de tip!

Groeten,
Georgina

Kristof
3 maanden geleden

Ik vind het ook heerlijk. We hebben van Ibiza zelfs twee grote flessen meegebracht dit jaar. Heerlijk geurtje!

Georgina Lifestyle
3 maanden geleden

Hoi Kristof,

Wauw, wat een mooie aanschaf!

Geniet ervan!

Groeten,
Georgina

DhiniNL
3 maanden geleden

Ik heb een paar maar de geur vind ik toch niet zo aanwezig en het blijft niet lang hangen

https://dhini.nl

Georgina Lifestyle
3 maanden geleden

Jammer dat de geur niet lang blijft hangen. Misschien wel met een diffuser?

Groeten,
Georgina

Rory
3 maanden geleden

Toevallig ben ik nu juist bezig met aromatherapie. Ik was onlangs bij een event van Physalis en ik was ook erg onder de indruk van het verhaal van hun hoofd R&D. Zelf heb ik het een en ander meegekregen wat ik via een air purifier aan het uitproberen ben. Ik gebruik een roll on met een formule die je lekkerder beloofd te laten slapen en eerlijk. Ik heb het gevoel dat ik beter slaap. Ik houd er wel van eerlijk gezegd.

Georgina Lifestyle
3 maanden geleden

Hoi Rory,

Wat interessant een air purifier. En wat fijn dat je beter slaapt. Als je dat gevoel hebt, dan is dat ook zo :-).

Veel plezier ermee! En op een goede nachtrust!

Groeten,
Georgina

nicole orriens
3 maanden geleden

Ik ben ook niet meteen overtuigd van de werking van kruiden en zo. Maar op zich goed dat je prettig hebt geslapen.

Georgina Lifestyle
3 maanden geleden

Hoi Nicole,

Ik was ook wat sceptisch, maar tot nog toe slaap ik wel beter.

Groeten,
Georgina

Mandy
3 maanden geleden

Ik vind het juist heerlijk! Vind het fijn als er een sterke geur in een ruimte hangt

Jouvence
3 maanden geleden

Ik gebruik etherische olie voor in mijn diffuser, gaat het huis lekker van ruiken ;)

Cynthia - Cynspirerend.nl
2 maanden geleden

Ik houd hiervan. Vroeger masseerde ik er wel eens mee (in combinatie met een basisolie). Tegenwoordig gebruik ik rozemarijn of lavendel ook wel eens als parfum op mijn polsen. Heerlijk!